Durerile pelvine – 3 cauze posibile și metode de diagnostic

Durerile pelvine sunt un simptom medical frecvent întâlnit, care poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau de sex. Acestea pot varia mult în intensitate și pot avea cauze multiple și extrem de diferite. Diagnosticarea corectă a durerilor pelvine este esențială pentru tratamentul eficient al problemei subiacente. Iată care sunt posibilele cauze și cum pot fi ele identificate.

  1. Probleme urologice 

 

  • Infecțiile tractului urinar sunt cea mai comună cauză care poate afecta organele pelvine, determinând apariția durerii locale. 
  • Litiaza renală și litiaza vezicală sunt extrem de dureroase; în cazul litiazei renale, durerea pornește mai sus, în zona de proiecție a rinichilor, la limita ultimelor coaste, dar pe măsură ce formațiunile avansează prin uretere, durerea se extinde și în zona pelvină. 
  • La bărbați, durerea pelvină se poate asocia unor probleme de prostată. 

  • Diagnosticul afecțiunilor urologice

Primul pas în diagnosticul afecțiunilor urologice este reprezentat de un test de urina însoțit de urocultură. În cazul în care există semne elocvente pentru o infecție, se pot recomanda și analize de sânge specifice. La bărbați, se va determina antigenul specific prostatic (PSA) pentru a exclude o eventuală problemă la acest nivel. Ecografia pelvină și renală permite monitorizarea stării rinichilor, iar testele funcționale renale completează acest examen. Dacă există motive de îngrijorare, există și teste imagistice mai avansate care se pot efectua pentru a confirma sau a exclude unele suspiciuni de diagnostic. 

  1. Afecțiuni gastroenterologice 

Afecțiunile gastroenterologice pot determina durere în zona pelvină, în funcție de tipul și de localizarea lor. 

 

  • Sindromul colonului iritabil afectează un procent semnificativ din populație și se poate manifesta cu durere pelvină, cel mai adesea de natură spastică, însoțită de tulburări digestive de tipul diareei sau constipației.  

 

  • Apendicita acuta este un alt diagnostic frecvent, mai comun în rândul adolescenților și al adulților tineri, dar care poate apărea la orice vârstă; în acest caz, durerea poate debuta în jurul ombilicului, extinzându-se către pelvis și apoi localizându-se în fosa iliacă dreaptă. Apendicita reprezintă o urgență chirurgicală al cărei diagnostic clinic este confirmat prin analize de laborator și ecografic. 

 

  • Bolile inflamatorii intestinale pot fi însoțite de dureri pelvine, deși de multe ori acestea se manifestă la nivelul întregului abdomen. Afecțiunile grave, de tipul cancerului de colon, sunt însoțite și de alte modificări generale. 

  • Diagnosticul afecțiunilor gastroenterologice

Pentru diagnosticul afecțiunilor gastroenterologice se recomandă consultul de specialitate care constă în anamneză, examen clinic și investigații suplimentare. Se pot efectua analize de sânge și o ecografie. Ulterior, dacă este necesar, se pot recomanda și teste mai invazive de tipul sigmoidoscopiei sau al colonoscopiei. 

  1. Afecțiunile ginecologice

Infecțiile la nivelul organelor reproductive cum sunt infecțiile tractului genital sau inflamațiile organelor pelvine pot provoca durere. 

 

  • Boala inflamatorie pelvină este o afecțiune cronică asociată de multe ori infecțiilor genitale, dar poate avea și alte cauze; inflamația persistentă a uterului, trompelor uterine și a ovarelor se asociază cu durere în zona abdomenului inferior și poate determina complicații de tipul aderențelor sau infertilității. 

 

  • Endometrioza este o afecțiune ginecologică în cazul căreia țesutul care se găsește în mod normal doar la interiorul uterului începe să prolifereze și în afara acestuia. Aflat sub control hormonal, el poate inclusiv sângera în perioada menstruației, determinând aderențe și dureri severe. 

 

  • Chisturile ovariene, mai ales când sunt numeroase sau dacă au dimensiuni mari, pot determina disconfort ca urmare a presiunii locale pe care o exercită pe structurile învecinate. Durerea intensă poate apărea ca urmare a torsiunii ovarului, consecutiv persistenței chisturilor mari. 

 

  • Bolile cu transmitere sexuală cum sunt chlamydia sau gonoreea pot provoca durere pelvină și se pot complica cu boala inflamatorie pelvină, necesitând tratament prompt pentru prevenirea complicațiilor. 

 

  • Diagnosticul afecțiunilor ginecologice 

Diagnosticul oricărei afecțiuni ginecologice debutează cu un examen clinic de specialitate. Dacă medicul consideră necesar, unele teste ginecologice precum colposcopia sau biopsia pot ajuta la evaluarea stării colului uterin. Examenul de secreție poate identifica o eventuală infecție genitală. Testele specifice pot identifica una dintre bolile cu transmitere sexuală cunoscute. Histeroscopia și laparoscopia sunt metode invazive care permit examinarea interiorului uterului sau al cavității abdominale, fiind utile în diagnosticul endometriozei. 

 

Ce trebuie să reții este că durerile pelvine sunt frecvent întâlnite și pot avea nenumărate cauze benigne, ușor de remediat odată identificat diagnosticul corect. Acest articol nu înlocuiește consultul de specialitate. Apelează la medic ori de câte ori ai o problemă de sănătate, pentru a beneficia de cel mai bun și mai competent sprijin. 

 

Sursa foto: Shutterstock