Un tragic accident rutier a făcut ca un copilaş de numai 3 ani să devină înger salvator de vieţi la o vârstă atât de fragedă. A fost posibil, din păcate, doar cu preţul propriei sale vieţi. Suferinţa familiei lovită brusc de o asemenea dramă nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. Ce cuvinte să aduni laolată pentru a exprima durerea sfâşietoare prin care trece un părinte într-un asemenea moment? Cum poţi mulţumi vreodată suficient unui astfel de OM care a reuşit, în cel mai dureros moment, să găsească puterea de a dărui altor părinţi bucuria să-şi vadă copiii trăind? Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură.
„La Spitalul de Urgență Suceava, părintele unei fetițe, decedată în urma unui grav accident rutier, a găsit puterea de a face gestul suprem pentru semeni: a fost de acord ca organele copilului lui să salveze alte vieţi. Un astfel de gest ne obligă să facem tot posibilul pentru a duce mai departe speranţa pentru VIAŢĂ”, au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
Misiunea delicată de a fi alături de familie în acest moment deosebit de greu, a fost iniţial pe umerii echipei ATI și de coordonare a spitalului din Suceava, dr. Lavinia Ștreangă și dr. Ruslan Gorceag, alături de coordonatorul regional de transplant – dr. Raluca Neagu Movilă.
Efortul lor a fost preluat apoi de echipele de prelevare. Împreună au format o echipă care a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie pornite. Ficatul a fost prelevat de echipa Institutului Clinic Fundeni – dr. Guenadiy Vatachki, as. Marius Păun. Echipa chirurgicală a Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași – dr. Daniel Andone, dr. Marius Ivănuță, dr. Lucian Mutruc, a realizat intervenţia de prelevare a rinichilor.
„Datorită acestui înger, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii «Grigore Alexandrescu», un alt copil de 11 ani, aflat în mare suferinţă, a primit şansa la viaţă prin transplant hepatic. Este primul transplant hepatic realizat în cadrul acestei unități sanitare de la obținerea acreditării, în colaborare cu specialiștii Institutului Clinic Fundeni. Intervenţia complexă care a durat 8 ore a fost realizată cu succes de echipa de chirurgi a Spitalului «Grigore Alexandrescu», coordonată de conf. dr. Laura Bălănescu, alături de echipa de chirurgi cu mare experiență de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de orof.dr. Irinel Popescu şi Dr. Doina Hrehoreţ. Un rol esențial și deosebit de important pentru această reușită l-a avut și colaborarea echipelor ATI din cele două spitale, sub îndrumarea dr. Ruxandra Fota și dr. Loredana Costan. Această intervenţie este o performanţă, efortul echipelor medicale implicate fiind unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât și de întreaga coordonare logistică și de reusrse umane”, au mai spus reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
La Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, un tânăr aflat în suferinţă pe listele de aşteptare, a primit şansa la viaţă prin transplant, fiindu-i transplantaţi ambii rinichi ai donatorului. Intervenţia de transplant a fost realizată de echipa de chirurgi dr. Cornel Moroşanu, dr. Adelina Miron, dr. Cătălin Constandache.
Toate intervenţiile de transplant au fost realizate cu succes, evoluţia pacienţilor fiind una bună.
„Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate pentru profesionalismul lor, care au făcut ca gestul unei familii zdrobite de durere să nu fi fost în zadar.
Transmitem din suflet sincere condoleanţe familiei greu încercate şi ne înclinăm cu profund respect şi recunoştinţă în faţa deciziei pe care a luat-o. Sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngeraşul lor a salvat alte vieți”, au conchis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.