Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești a ajuns anul acesta la cea de-a XX-a ediție, evenimentul de tradiție desfășurându-se pe parcursul zilelor de sâmbătă, 5 aprilie, și duminică, 6 aprilie. Festivalul, organizat de Primăria și Consiliul Local Ciocănești în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, în cadrul programului Paștele în Bucovina, a avut loc la Casa de Cultură „Florin Gheucă” din Ciocănești, printre manifestări numărându-se concursuri de încondeiat ouă, un târg de ouă încondeiate, lansări de cărți, un vernisaj al unei expoziții de pictură, un concurs de coșuri pascale, precum și spectacole folclorice.
Anul acesta, alături de primarul Radu Ciocan au numărat secretarul de stat Angelica Fădor, președintele PNL Suceava, deputatul Mirela Elena Adomnicăi și administratorul public al județului Suceava, Cezar Ioja.
De asemenea, printre participanți s-au numărat și încondeietoare din județele Bacău și Botoșani, care au adus, în premieră, o tehnică moștenită din bătrâni de încondeiat ouă.
Festivalul a debutat cu un moment de reculegere ținut în memoria fostului primar al localității Gheorghe Tomoiagă, cel care a avut o contribuție semnificativă în inițierea Festivalului Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești.
„Noi am păstrat forma oului plin, numai pentru a-l decora și a-l pune pe masa de Paști. Se decorează în Săptămâna Mare, el e fiert, degresat, apoi, cu un instrument care se numește chișiță, punem ceară caldă pe ou, apoi îl lăsăm până când se răcește și îl băgăm în vopseaua roșie și la o sursă de căldură îndepărtăm ceara. Și atunci oul va fi decorat în două culori, culoarea untului alb sau crem și roșu.
Aici, suntem două grupe de reprezentanți a Bacăului, Ghimeșul, Făgetul, partea de sus a Bacăului și eu, Dărmănești. Și pentru că sunt profesor la Școala de Artă Populară din Bacău, eu am posibilitatea la clasa de pictură să arăt la copii și să ducem mai departe acest obicei, să nu-l lăsăm să se piardă”, a spus Viorica Florian.
Festivalul Național al Ouălor Încondeiate a debutat sâmbătă cu deschiderea oficială, ulterior, la Școala Gimnazială Ciocănești s-a desfășurat concursul „Tradiție – Valoare Sacră”, ediția a XI-a, iar la Casa de Cultură „Florin Gheucă” s-au ținut două concursuri importante: Concursul de încondeiere a ouălor „Dr. Anton Setnic”, ediția a VIII-a, și Concursul „Înv. Novac Norbert”, ediția a VIII-a. De asemenea, pe parcursul celor două zile de festival s-au desfășurat și evenimente cultural artistice, printre acestea numărându-se lansări de carte, vernisajul unei expoziții de cultură, dar și un moment poetic susținut de Sorin Poclitaru.
„Comuna Muzeu Ciocănești este, din nou, astăzi în sărbătoare. Vă mulțumesc tuturor celor care ați răspuns invitației domnului primar și sunteți prezenți aici. Felicitări, tuturor artiștilor prezenți, adevărați ambasadori ai frumosului. Felicitări, domnule primar, pentru faptul că, prin munca dumneavoastră, duceți mai departe această artă a încondeierii ouălor”, a spus secretarul de stat Angelica Fădor.
La rândul său, administratorul public al județului Suceava, Cezar Ioja, a spus: „Vă asigur că actualul Consiliu Județean va sprijini cu toate forțele acest eveniment. Noi suntem parteneri de la începerea acestui eveniment și vom continua să îl sprijinim, întrucât este reprezentativ pentru noi”.
Totodată, coșurile tradiționale pascale cu care familia merge la sfințit în noaptea de Înviere au fost pregătite de gospodinele de la Ciocănești, ce au luat parte la un concurs dedicat lor, iar Cristian Fodor a susținut un recital de muzică tradițională.
„Pot să spun că în aceste două zile am reușit să acoperim tot programul propus și aici mă refer la desfășurarea concursurilor de încondeiere, la Simpozionul Turism și Cultură, la celelalte acțiuni pe care le-am avut prinse în program cu parteneriatul cu Universitatea din Suceava și cu Instituția de Învățământ Superior de la Baia Mare și pot să mă declar mulțumit de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul celor două zile. A fost un număr mare de vizitatori și în acest fel sper că și încondeietoarele au reușit să-și valorifice munca din ultima perioadă, având expuse aici ouă foarte frumoase, care au atras nu numai privirile.
Au participat încondeietori din toate zonele țării în care se încondeiază. Noutatea a constituit anul acesta cei de la Ghimeș și de la Dărmănești, din județul Bacău. Și am beneficiat și de colaborarea Asociației Localităților și Zonilor Istorice și de Arte din România, acărei membru este și Comuna Ciocănești, au fost și prin strădeane adânșilor invitați și o serie de domni primari sau persoane care se ocupă de turism sau de cultură din toate zonele țării, și din Oltenia, și din Ardeal, și din Dobrogea, și una peste alta aș putea spune că în pofida timpului nefavorabil, mai ales în cea de-a doua zi, lucrurile s-au desfășurat aproape de ceea ce ne-am dorit.
Rămâne ca aceste aprecieri, de fapt, să le facă cei care ne-au călcat pragul în aceste zile, eu pot fi acuzat de subiectivism”, a spus primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan.
Ziua de duminică s-a încheiat cu recitaluri impresionante de pricesne susținute de Amalia Susuruga de din Salva și Ana Maria Chiloa din Ciocănești, dar și de Mariana Anghel, artistă care nu are nevoie de prea multe prezentări, fiind foarte cunoscută și îndrăgită. Artista a primit din parte primarului un ou cusut, acesta fiind singurul care îi lipsea din colecția personală de ouă încondeiate.