Educație la capăt de drum, la Izvoarele Sucevei. Copiii de aici învață într-o casă din inima munților

Într-o perioadă în care investițiile în Educație au trecut demult de consolidarea, modernizarea sau construirea clădirilor, într-un cătun din comuna Izvoarele Sucevei opt copii au o șansă la educație datorită unei localnice, ce le-a pus la dispoziție o anexă a gospodăriei. Astfel, și copilașii huțanilor de la Buc au șansa să învețe tainele scrisului și ale cititului. O binecuvântare pentru aceștia este și învățătoarea lor, Veronica Stasiuc, cea care stă în gazdă de luni până vineri, întrucât drumul ce face legătura între cătunul Buc și restul comunei este lung și anevoios.

Un reportaj realizat de o televiziune națională aduce în atenția opiniei publice cazul acestor copii din munți, care sunt prea mici pentru a putea merge la școală în satul Brodina sau într-o altă localitate, iar, dacă nu ar fi avut acea cameră ce le servește drept sală de clasă, șansele ca ei să studieze ar fi fost minime.

„Acum, pe timpul toamnei, e mai bine, dar când vine iarna este foarte greu. Cade zăpadă mare, drum nu este, iar părinții trebuie să facă drumul și să aducă copiii la școală”, a spus învățătoarea Veronica Stasiuc.

Despre situația elevilor din cătunul Buc, primarul comunei Izvoarele Sucevei, Mihail Mechno, a precizat că unitatea administrativ teritorială plătește chirie pe spațiul în care învață copiii, iar, de câțiva ani, a amenajat și un drum care face legătura cu reședința.

„Eu m-am împotrivit închiderii acestor școli mici din cătunele comunei, tocmai pentru ca acești copii să aibă unde învăța. Primăria plătește chirie în continuare pe spațiile în care funcționează unitățile școlare izolate, în funcție de numărul de metri pătrați puși la dispoziție”, a spus Mihail Mechno, primarul comunei Izvoarele Sucevei.

Există în județul Suceava școli rurale mai moderne și mai impunătoare decât multe de la oraș, iar dotările de care acestea dispun sunt alineate la standardele europene. Dar asta e o altă poveste: povestea unor edili gospodari, cu viziune, care au înțeles că educația stă la baza societății, iar societatea, peste ani, va fi formată din acești copii, copii care au șansa unei vieți mai bune doar datorită educației.