Eveniment deosebit, la 555 de ani de la Bătălia de la Baia, organizat în vechea capitală a Moldovei

Primăria și Consiliul Local Baia au sărbătorit într-un mod deosebit cei 555 de ani de la Bătălia de la Baia, când Ștefan cel Mare l-a învins pe regele ungar Matei Corvin, în noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467. 

Evenimentul a debutat cu o ședință solemnă, în care cei prezenți au vorbit despre importanța istorică a acestei lupte.

Alături de primarul Maria Tomescu au fost și prof. Ioan Natu, dar și directorul Direcției pentru Cultură Suceava, Antoniu Alexandru Flandorfer, subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, și primarul comunei Slatina, Vlăduț Gherman.

Evenimentul a debutat la Căminul Cultural din comuna Baia, acolo unde, după alocuțiunile oficialităților, elevii de la unitatea școlară  au pus în scenă celebra bătălie din vechea capitală a Moldovei.

„Anul acesta marcăm acest monument istoric și îi cinstim și pomenim întru veșnicie pe toți cei care au căzut în lupta de la Baia”, a declarat primarul Maria Tomescu.

Pentru a retrăi atmosfera de atunci, Muzeul Național al Bucovinei a organizat, împreună cu Primăria Baia, expoziția „Istoria Medievală a Băii”. Totodată, cei prezenți au putut admira expoziția de arme și tehnici medievale de luptă.

Și oamenii din vechea capitală a Moldovei au contribuit  la autenticitatea evenimentului. Aceștia și-au împodobit porțile gospodăriilor cu cele mai frumoase țesături, iar pe „străjerii” ce au trecut pe stradă i-au servit cu bunătăți, vin fiert sau ceai. Astfel, se poate spune că strada Ștefan cel Mare a devenit un Târg Medieval viu.

De asemenea, elevii Școlii Militare de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni au defilat în fața autorităților locale și județene prezente la evenimet, ulterior fiind depuse coroane de flori.

„Comemorăm 555 de ani de la Bătălia de la Baia, luptă dintre puternica armată a Craiului Matei Corvin și oastea lui Ștefan cel Mare. Astăzi, noi comemorăm importanta victorie a lui Ștefan cel Mare care l-a adus la rangul de mare domn și strateg militar și aducem un pios omagiu tuturor celor care au căzut în cumplita bătălie din noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467”, a subliniat Maria Tomescu.

De cealaltă parte, subprefectul județului Suceava, Florin Sinescu, a declarat că actuala clasă politică ar avea multe de învățat din diplomația lui Ștefan cel Mare.

„La 555 de ani de la Bătălia de la Baia aveți cu toții puterea să ne amintim ce s-a întâmplat atunci, o luptă inegală între Regatul Ungariei condus de către Matei Corvin și Ștefan. Din păcate, acea luptă a lăsat răni adânci în armata noastră și a fost ultima dată când Regatul Ungariei și-a manifestat intenția de suzeranitate asupra Moldovei. Despre Ștefan cel Mare se pot spune foarte multe lucruri și am auzit de faptele sale de vitejie, de capacitatea sa de organizare a luptelor, dar ce ne demonstrează Ștefan cel Mare și Sfânt, după acest an 1467, este că în șapte ani și-o lună, când a avut loc lupta de la Vaslui, a reușit să și-l apropie pe Matei Corvin și, de asemenea, să-l aducă alături pe regele Poloniei. Au găsit acel numitor comun, a folosit această zonă de diplomație pentru a vorbi despre creștinism și în această zonă, astfel încât, în 10 ianuarie 1475, alături de armata Moldovei, sub conducerea lui Ștefan cel Mare, au luptat ungurii și polonii. Ce ne arată acest lucru este că a avut acea capacitate diplomatică de a se apropia de cele două mari puteri și de a obține independența și suveranitatea Moldovei și a ortodoxiei în aceste meleaguri. Ștefan cel Mare și Sfânt, războinic, strateg militar și diplomat, a reușit să obțină ce astăzi, din păcate, actuala clasă politică nu a obțint. Este nevoie de foarte multă diplomație și cred că putem trage un real exemplu de la Ștefan cel Mare”, a declarat Florin Sinescu, subprefect al județului Suceava.

Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean, a subliniat că este de datoria tuturor să-i comemorăm pe cei care au căzut pe câmpurile de luptă și să îi cinstim pe înaintașii noștri care au făcut fapte mărețe.

„Suntem astăzi la un eveniment la care putem vorbi despre Ștefan, să omagiem personalitatea marelui voievod, să-i comemorăm pe cei care au căzut pe câmpurile de luptă. Aș vrea doar să spun că este o datorie a noastră, a tuturor, aceea de a face să fie mereu vie imaginea lui Ștefan cel Mare pentru că ce a făcut Ștefan dăinuie în timp, peste ani și peste veacuri. Ceea ce vedem noi astăzi în Baia, în Bucovina și în întreg județul Suceava, în întreaga Moldovă, sunt mărturii din vremea lui Ștefan cel Mare care au fost păstrate. Muzeul Național al Bucovinei a făcut eforturi și în această zonă pentru a scoate la suprafață, mărturiile acelor vremuri. Aș vrea să închei, având această imagine a soarelui care scaldă Biserica și copiii. Este o imagine care ne face încrezători că acest neam va fi pururea pe acest pământ”, a declarat vicepreședintele CJ Suceava.

După discursurile oficialităților, un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, a oficiat Slujba Vecerniei pentru cei căzuți în Lupta de la Baia, iar ulterior, spre seară, a fost reconstituită lupta de la Baia, cu Străjerii Cetății Neamțului.