Explozii solare „canibale” vor lovi Pământul în aceste zile. Fenomenele pot afecta rețelele electrice

O furtună solară va lovi Pământul în aceste zile. Potrivit Administrației americane pentru Oceanografie și Atmosferă, duminică au fost înregistrate mai multe explozii solare care se îndreaptă spre planeta noastră, potrivit CBS News

Una dintre aceste explozii (CME) este așteptată să se lovească și să consume o altă emisie, de aici numindu-se și „explozii solare canibale”. Potrivit The Weather Channel, aceste evenimente pot provoca furtuni geomagnetice puternice – care, în acest caz, se îndreaptă spre planeta noastră.

NOAA a transmis că cel puțin patru dintre CME-uri au potențialul de a afecta direct Pământul. Furtunile geomagnetice sunt clasate pe o scară de la G1 la G5, G5 fiind cea mai puternică. Dacă o astfel de furtună ar lovi pământul, s-ar înregistra probleme la controlul voltajului iar unele rețele de curent ar putea fi complet nefuncționale sau ar putea avea loc întreruperi.

O furtună de nivel G3, precum cea prognozată, ar putea necesita corectarea anumitor sisteme de voltaj și ar putea declanșa, de asemenea, unele alarme false pe dispozitivele de protecție a energiei.

Zona de impact este în mare parte formată din arii de la 50 de grade latitudine nordică spre nord, a anunțat NOAA. De asemenea, în urma acestor fenomene, aurora boreală ar putea fi vizibilă în Canada și Alaska, relatează observatornews.ro.