Expoziția itinerantă „Tămăduiri minunate”, la Spitalul Clinic Județean Suceava

În contextul declarării anului 2024 ca An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Dragomirna în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava organizează expoziția itinerantă „Tămăduiri minunate”.

Expoziția conține reproduceri iconografice din pildele biblice zugrăvite în fresca Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” a mănăstirii de către ctitorul-artist Mitropolitul Anastasie Crimca.

În acest an, se împlinesc 395 de la nașterea în veșnicie a Mitropolitului Anastasie Crimca, ctitor a  3 lăcașuri sfinte, organizatorul Scriptoriului (Școala de miniatură) de la Dragomirna și fondatorul primului spital public din Moldova și a două bolnițe mănăstirești.

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” a Mănăstirii Dragomirna păstrează picturi murale realizate în tehnica affresco, la începutul secolului al XVI-lea, într-un program iconografic complex ce decorează Altarul și Naosul.

Expoziția Tămăduiri minunate cuprinde 12 reprezentări iconografice cu vindecări realizate de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, din cele 22 de registre care alcătuiesc decorația murală a Dragomirnei. Acestea au fost expuse în interiorul Sălii de conferințe Dr. Vasile Andriu și pot fi vizionate timp de o lună.

„Grija pentru sănătatea sufletească și trupească a păstoriților săi a fost un deziderat al întregii activități misionar-pastorale a Mitropolitului Anastasie Crimca. Întrucât Vlădica Anastasie a ctitorit primul spital public din Moldova la Suceava, expoziția Tămăduri minunate își începe itinerariul cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Rugăm pe „Samarineanul milostiv” să tămăduiască sufletele și trupurile celor care privesc cu nădejde și credință aceste icoane”, se arată în prezentarea expoziției.

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10.00-14.00 și 16.00-18.00 (cu excepția zilelor/orelor când sala este ocupată).