Expoziţia temporară 24 ianuarie 1859– Unirea Principatelor Române, la Muzeul Național al Bucovinei

În perioada 20 ianuarie – 26 februarie 2023, la Muzeul de Istorie din Suceava va fi deschisă expoziţia temporară 24 ianuarie 1859– Unirea Principatelor Române, dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova din 24 ianuarie 1859, zi numită de contemporanii vremii „Ziua Renaşterii Naţionale, sau cea mai frumoasă zi a neamului românesc”.

Expoziţia cuprinde obiecte din colecţiile Muzeului Național al Bucovinei, constând din documente și câteva din piesele originale care se păstrează la Muzeul de Istorie din Suceava și care au aparţinut domnitorului şi soţiei sale, doamna Elena. 

Piesele provin din vechile colecţii ale Muzeului oraşului Fălticeni, de unde au fost transferate în anul 1980 la Muzeul Judeţean Suceava.

Se păstrează printre altele, călimara lui Cuza, cu peniţa din argint, scări de şa, celebra oca, ocaua mică şi ocaua mare, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului Cousa,

De asemenea, o machetă cu coroana princiară, pe spatele căreia scrie data 11 februarie 1866, data care, a fost numită „abdicarea lui Cuza”, când domnitorul a fost silit să abdice ca urmare a conjuraţiei pregătite de Monstruoasa Coaliţie; Plecând, Cuza avea să afirme memorabilele cuvinte: “Să dea Dumnezeu să-i meargă ţării mai bine fără mine decât cu mine. Trăiască România!”.

Vor fi expuse panouri cu imagini semnificative referitoare la mărețul act al Unirii din anul 1859.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate primordială, prin aceea că a pus bazele statului unitar, dar totodată şi a statului modern.