Facturofobia, noua boală descoperită de psihologi. Oamenii intră în panică atunci când văd facturi

Fiecare din noi se confruntă în prezent cu mai mult frici, care îl afectează mental, emoţional şi fizic. Vorbim de frica de virusuri, frica de război, frica de inflaţie şi, mai nou, frica de facturi.

Facturofobia este frica de-a nu îţi putea plăti facturile, pentru că, pe fondul creşterii de preţuri, valoarea acestora va depăşi veniturile.

În acest caz, se poate ajunge la facturofobie, spun psihologii.

„Prin repetiţie, acest gen de frică se transpune în şabloane şi automatisme inconştiente, creând impresia că asta este, de fapt, normalitatea şi ne transformă viaţa într-un coşmar. Frica de facturi generează o serie întreagă de stări negative, frustrări, certuri interioare, nemulţumiri, limitări şi condiţionări atât în ceea ce priveşte persoana în cauză, cât şi familia sa„, explică psihologul Stelian Chivu, conform bzb.ro.

Poate declanşa atacuri de panică

În primul rând, frica de facturi este o generatoare de stres şi provoacă la un moment dat chiar blocarea mentală a celor în cauză. Este suficient de multe ori doar să audă de facturi ca să paralizeze mental, iar de aici până la un atac de panică nu mai este decât un pas. De asemenea, corpul fizic are tendinţa să rămână încordat perioade lungi de timp, iar persoanele care suferă de facturofobie ajung să verifice de mai multe ori pe zi contorul de la gaze şi electricitate, de teama că nu vor putea plăti.

Apar inevitabil întrebările. Se întreabă de ce consumă atât de mult şi, mai ales, cum vor plăti facturile. Toate aceste stări se amplifică foarte mult şi pentru că nu se întrevede un sfârşit apropiat la această explozie a preţurilor. Asta face ca stresul să crească foarte mult”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Este suficient să vizualizăm facturile pentru a se declanşa frica că nu le vom putea plăti. Dacă continuăm pe această linie, această stare va somatiza în fizic, provocând boli şi grave dezechilibre psiho-emoţionale. Chiar şi anumite cuvinte pot provoca stări de panică, precum „criză”, „inflaţie” sau „creştere”.

Cuvintele care sperie oamenii

Am avut o pacientă, care intra în panică doar când trecea pe lângă cutia poştală şi vedea în ea un plic. Începea să tremure, îi creştea tensiunea, transpira, devenea confuză şi nu mai putea să mănânce sau să doarmă. Se gândea doar la faptul că va veni o factură şi nu va avea cu ce să o plătească”, exemplifică psihologul Stelian Chivu, cum se manifestă facturofobia.

Specialistul spune că este bine să gândim diverse modalităţi pentru a reduce consumul de utilităţi, dar nu e deloc sănătos să ne stresăm pentru asta. Frica nu face altceva decât să paralizeze creierul, care nu va mai reuşi să găsească soluţii eficiente pentru a ieşi dintr-o situaţie dificilă.

Libertatea apare când dispare frica. Facturile vin, sunt cât se poate de reale, în schimb frica nu este reală. Dacă vom continua să trăim în această stare, nu vom găsi nici soluţii, iar frica ne va îmbolnăvi”, conchide psihologul Stelian Chivu, potrivit psnews.ro.