Fals călugăr, invitat să ţină predici în biserici şi să sfinţească locuinţe. Cum i-a păcălit escrocul pe preoţi şi enoriaşi

Un individ din Dâmboviţa, care a absolvit doar opt clase, a reuşit să înşele în repetate rânduri preoţi şi enoriaşi, dându-se călugăr de la Muntele Athos.

Îmbrăcat în haine monahale, personajul a intrat în biserici din România şi a slujit alături de preoţi reali, culmea la invitaţia acestora, mergând chiar în casele credincioşilor, convinşi că au de-a face cu o importantă faţă bisericească venită în vizită de la Sfântul Munte, scrie Ziare.com.

Procedând astfel, falsul preot-călugăr a primit bani şi bunuri de la enoriaşi care plăteau taxa pentru acatiste, crezând că banii vor ajunge pentru ridicarea unui lăcaş de cult în zona Karyes, Grecia.

Individul îşi „atesta” falsa calitate folosind o banală adeverinţă, chipurile, emisă de oficiali ai comunităţii ortodoxe din Grecia, care atesta, în fals, că este recunoscut ca preot slujitor având binecuvântarea de a sluji la altar. Cu această hârtie, el a indus în eroare preoţi şi enoriaşi din zona Moldovei (judeţul Neamţ).

Îmbrăcat în haine monahale, falsul preot intra în biserici în timpul slujbelor şi se făcea remarcat de credincioşi şi de preoţii parohi. Impresionaţi de prezenţa călugărului misionar, aceştia din urmă îl invitau în altar şi chiar să ţină slujbe, oferindu-i onoarea de a se adresa oamenilor prezenţi la finalul ceremoniei. Având astfel indirect girul preotului paroh, călugărul a reuşit să atragă o parte dintre credincioşi de partea lui care nu s-au sfiit să-i ofere donaţii în bani şi bunuri. A fost invitat chiar acasă la una dintre enoriaşe, aflată în mare necaz, pentru a-i sfinţi casa.

La final, falsul monah i-a cerut femeii o mică donaţie în bani, dar şi în aur, invocând că are nevoie de materialul preţios pentru că, la mănăstirea unde slujea, se toarnă nişte vase sfinţite. Femeia i-a dat călugărului 100 de lei şi un lănţişor din aur în greutate de şapte grame, fără să aibă bănuiala că îşi dă mica avere unui escroc. Până la urmă, inclusiv preotul din sat făcuse o donaţie de 200 de lei către călugăr.

Credincioasa a început să aibă îndoieli abia după ce a fost apelată la telefon de călugăr care se pare că ar fi avut un discurs nepotrivit pentru o faţă bisericească. Îndoită, femeia a mers la preotul din sat să se consulte cu privire la această situaţie bizară şi aşa a aflat că suspiciunile ei au un fundament real. Călugărul era un şarlatan, iar adeverinţa cu care se legitimase în faţa preotului era un fals. Părintele s-a scuzat, spunând că a fost oarecum vrăjit de faptul că escrocul a ţinut slujba în limba greacă fapt ce i-a întărit încrederea că este “slujitor de drept”. Culmea este că la îndemnul preotului, zeci de credincioşi cu bună-credinţă au oferit călugărului pomelnice cu sume cuprinse între 50 şi 500 lei.

Falsul călugăr a fost trimis în judecată în două dosare penale, într-unul a fost acuzat de înşelăciune, dar a scăpat de pedeapsa penală, instanţa constatând că faptele s-au prescris.

În cel de-al doilea dosar a fost deferit justiţiei pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, fiind condamnat la 3 ani închisoare, cu executare. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Târgu Neamţ şi nu este definitivă, scrie epochtimes-romania.ro.