Fermierii și transportatorii suceveni au blocat Drumul Național 2, pe ruta Suceava – Fălticeni

Fermieri din localitățile Cajvana, Pătrăuți, Bosanci și Todirești se alătură colegilor din țară la un protest menit să atragă atenția autorităților față de o serie de scumpiri. De asemenea, la acțiunea de protest s-au alăturat și transportatori din județ.

Astfel, în prima parte a zilei de miercuri, 10 ianuarie, aproximativ 50 de tractoare, TIR-uri și autoturisme s-au deplasat cu viteză redusă și în coloană spre municipiul Fălticeni, îngreunând considerabil traficul rutier din zonă.

Fermierii atrag atenția asupra prețului mic pe care îl  primesc pe cereale, în contextul în care prețul motorinei este unul mare, iar cel plătit pe ierbicide și pesticide a crescut considerabil.

Totodată, din discuțiile cu fermierii suceveni a reieșit că aceștia sunt sătui și de controalele excesive de la APIA, dar și de faptul că li se taie subvențiile.

De altfel, transportatorii sunt nemulțumiți de creșterea necontrolată a tarifelor la RCA, proasta gestiune a ASF a sistemului de asigurări RCA, timpii extrem de lungi de așteptare în frontiere, care aduc zilnic pierderi de câteva sute de euro/camion transportatorilor români, nereguli privind acuratețea cântăririlor din frontiere, scumpirea vinietei din următorii ani și valoarea mare a accizei la motorină, care nu se poate recupera, ca în alte țări.