Flutur, de pe șantierul Muzeului de Istorie din Siret: „Acest edificiu important va fi inclus în ruta traseelor turistice ale județului Suceava”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, au vizitat miercuri, 20 decembrie, șantierul lucrărilor la Muzeul de Istorie Siret, ce va avea și un Memorial al Holocaustului. Potrivit șefului administrației județene, această investiție se ridică la peste 5 milioane de euro și este derulată de Primăria Siret în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava. 

„Sunt la Siret, împreună cu partenerul meu de drum lung pe proiecte, domnul Adrian Popoiu, la Muzeul de Istorie a Holocaustului evreilor din Bucovina. Muzeul din Siret, un proiect de peste 5 milioane de euro, făcut în parteneriat Consiliul Județean-Primăria Siret  pe un program european POR, axa 13 pentru orașele mici. Această axă a luat ființă la ințiativa noastră de la ADR. Sunt 29 de proiecte pe ADR Nord – Est Piatra Neamț, iar din Suceava sunt 9 orașe beneficiare printre care Siret, Fălticeni Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Solca, Dolhasca și Liteni. Proiectul de la Siret va fi o atracție pentru turiști. Nu departe de aici, la câteva sute de metri, este cel mai vechi cimitir evreiesc din  România, din 1520, și sunt convins că vor veni foarte mulți turiști. Pe aceste ziduri din spatele meu vor fi peste 50.000 de plăcuțe pe care va scrie numele cetățenilor de origine evreiască care au fost deportați din Bucovina în Transnistria în Tiraspol. În spate avem o casă care a fost complet consolidată, Casa Muzeului. În interior sunt instalații sanitare, elctrice, de încălzire toate sunt noi și în afară este consolidată clădirea acoperiș, fațadă. Mobilierul este în curs de achiziție. Zilelele acestea se va fonaliza și în felul acesta domnule primar Popoiu veți fi beneficiarul unei perle. Muzeul de Istorie din Siret va fi inclus în ruta traseelor turistice ale județului Suceava. Așteptăm turiștii să vină la Siret să  vadă această capodoperă care va fi inclusă în traseele turistice cu curse spre Tel Aviv și alte direcții pentru că sunt convins că va face acest muzeu să crească și numărul de turiști care vor vizita Bucovina”, a declarat președintele Gheorghe Flutur, care a adăugat: „Siretul este un campion în județul Suceava la atragerea de fonduri europene. 29 de proiecte europene am numărat eu cu peste 30 de milioane de euro. Județul Suceava este județul campion pe toată regiunea de Nord Est, cu 297 de proiecte aprobate numai pe POR. Unii ar spune că ne lăudăm. Nu ne lăudăm, asta este realitatea. Dincolo de asta nu am fost astăzi la Parcul Științific care e finalizat în parteneriat cu Primăria Siret, Consiliul Județean și USV. Primăria Siret mai are spitalul modernizat, ambulatoriu, parcuri, școli  în toate domeniile există proiecte cu fonduri europene deci se poate. Siretul încheie în glorie 2023 ca o poveste de succes pentru primarii campioni în atragerea de fonduri europene. Eu îl felicit pe primar”, a încheiat Gheorghe Flutur.

La rândul său, primarul Adrian Popoiu a ținut să mulțumească echipei din Primăria Siret pentru efortul făcut în întocmirea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene.

„Spunea domnul președinte că la nivelul Regiunii de Nord Est a fost alocată prin POR suma de 370 de milioane de euro. Siretul are 30 de milioane de euro și realizez că pentru orașul nosatru  ADR Nord Est Piatra Neamț a fost unul din cei mai mari finanțatori. Un procent de  8-9% din totalul regiunii a fost acordat orașului Siret. La noi a fost o muncă asiduă și acum, la final de exercițiu finanaciar, se muncește din greu. Încă sunt activități care pe 31 decembrie vor fi finalizate. Prin acest proiect, unde suntem în parteneriat cu Consiliul Județean, mai modernizăm parcurile din centrul orașului,  înspre Vama Siret spre obiectivele noastre din Parcul Industrial am construit accesul de un kilometru de drum. Acolo avem un centru educațional și un teren de sport care va putea fi folosit și de către cei din Siret dar și de către alții. Mă bucur azi să fim la Muzeul de Istorie a orașului care este dedicat și Holocaustului. Sper să fie cu adevărat o perlă a Bucovinei, a acestei zone”, a declarat primarul Adrian Popoiu.