Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a luat parte marți, 22 august, la o ședință cu directorul general adjunct al Delgaz Grid, Mihaela Cazacu, primari din județ și reprezentanți ai mai multor instituții publice.
Șeful administrației județene a informat că în evidențele companiei care furnizează energie electrică în județ sunt aproximativ 310.000 de consumatori de energie electrică.
„Am discutat despre câteva provocări. E vorba de cei care au panouri fotovoltaice, care se numesc prosumatori. În județul Suceava sunt 2.500 de astfel de prosumatori care produc circa 29 de Megawați curent electric. De asemenea am discutat despre nevoia de stații de încărcare pentru mașinile electrice și despre cum ajungem să avem aceste stații să fie capabile rețelele electrice să rezolve această problemă. De asemenea, am discutat despre investiții în domeniul rețelei de curent electric. Anul trecut, în județul Suceava au fost investiții de circa 41 de milioane de lei, iar anul acesta investițiile vor fi de 61 de milioane de lei, din care aproximativ 36 de milioane de lei înseamnă modernizarea și extinderea unor rețele de curent electric noi. Anul viitor se va dubla suma de investiții din partea Delgaz Grid, la 122 de milioane de lei. De aceea am discutat despre unde ne doare cel mai tare să se facă investiții. Sunt în județul Suceava peste 2.000 de posturi de transformare. Unele dintre ele sunt vechi iar anul acesta 32 de posturi de transformare se modernizează. E nevoie de mult mai mult și am discutat să vedem cine hotărăște acest lucru, cine hotărăște urgența și care trebuie fie relația cu primăriile. Am mai discutat și despre liniile electrice, acele cabluri răsucite, torsadate, care rezistă la furtună, vânt sau la alte intemperii. Pentru că din păcate modificările climatice, furtunile, ploile torențiale și vijeliile au creat probleme. În același timp am discutat despre timpii de intervenție în județul Suceava de la semnalarea unei pene de curent. Pe țară media este cam 120 de minute. Aici pe județul Suceava ni s-a spus că e undeva pe la 70 de minute. I-am întrebat ce investiții au să depisteze cât mai repede cauza penelor de curent și intervențiile și am văzut că au astfel de investiții în tot felul de sisteme de depistare și de intervenție pentru că oamenii să nu aștepte mult cu penele de curent”, a declarat Gheorghe Flutur la finalul ședinței.
El a precizat că discuțiile au vizat și extinderea iluminatului public, dar și a rețelelor de curent electric.
„În același timp, sunt localități care se plâng că au stâlpii de curent electric prea des puși și ce facem cu asta. Am discutat, de asemenea, o serie de probleme legate de cabluri, cum pot fi îngropate în pământ și să nu mai fie aceste rețele care dau extraordinar de prost și din punct de vedere estetic. Vom avea întâlnire foarte repede și cu cei care au gaz metan, după care vrem o întâlnire cu toții primarii din județ. Aici îi vom invita pe cei de la Delgaz Grid, atât electric cât și gaz metan, să discutăm cu cărțile pe față ce merge și ce nu merge. Județul Suceava vrea să extindă rețelele de curent electric pentru că sunt zone unde s-a construit mult, case, cabane, sunt zone de munte unde nu a ajuns curentul electric. Apoi avem aproape 50 de localități unde pregătim extinderea rețelei de gaze naturale. Toate lucrurile acestea vor fi discutate și, în final, am stabilit să îi facem o invitație ministrului Energiei, domnului Sebastian Burduja, să vină aici la Suceava la o întâlnire de lucru pe problemele legate de sursele de energie, de problemele specifice județului, de toate blocajele care sunt în absorbția banilor europeni, pentru a găsi soluții”, a mai spus președintele Gheorghe Flutur.