Orașul Solca cunoaște o reală dezvoltare în toate domeniile importante pentru comunitate. Numai în ultima perioadă, șapte proiecte europene au fost depuse spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, din care trei au fost și aprobate, restul urmând să primească ok-ul în perioada următoare.
Astfel, fie că vorbim de educație, siguranța traficului, rebilitarea blocurilor sau a Căminului pentru Persoane Vârstnice Solca, sau chiar de protecția mediului, edilul Cornel Țehaniuc și echipa sa de la Primărie au depus proiecte ample ce însumează 4,5 milioane de euro fără TVA, bani nerambursabili.
Primul proiect aprobat a fost cel privind „Dotarea cu sistem de monitorizare pentru siguranța spațiului public în orașul Solca”, ce prevede montarea de camere de supraveghere la toate intrările și ieșirile din localitate, precum și în toate zonele publice de pe raza localității, seria de proiecte aprobate continuând cu cel ce vizează elaborarea de planificare urbană în format digital. Mai precis, Planul Urbanistic General al orașului va fi actualizat în sistem GIS.
Tot pe PNRR, a fost aprobat și proiectul „Reabilitare energetică moderată a Sălii de Sport de la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, investiție ce va conduce la scăderea costurilor energiei termice și electrice.
În ceea ce privește proiectele „Reabilitare energetică moderată a Căminului pentru Persoane Vârstnice Solca” și „Reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale multifuncționale din orașul Solca”, echipa de proiect a trebuit să transmită câteva clarificări ministerului de resort, însă, într-un timp foarte scurt și aceste două obiective de investiții vor primi finanțare europeană. Potrivit primarului Țehaniuc, după ce investiția va primi finanțarea și după ce vor fi îndeplinite toate procedurile legale specifice, constructorul desemnat va începe efectiv lucrările.
„Noi am transmis deja clarificările pe care ni le-au cerut și urmează să primim aprobarea. Cele două proiecte sunt foarte importante, mai ales în contextul creșterii prețurilor la energie. Dacă de primul proiect vor beneficia persoanele vârstnice din Cămin, de cel de-al doilea se vor putea bucura oamenii care locuiesc în blocurile din oraș. Consider că astfel de investiții sunt binevenite, mai ales că vor contribui la reducerea semnificativă a prețului încălzirii”, a spus primarul Cornel Țehaniuc.
Și pentru că protecția mediului este un domeniu de actualitate, echipa de la Primăria Solca a depus, la începutul acestei săptămâni, tot pe PNRR, proiectul „Construire centru de colectare prin aport voluntar”, al cărui valoare se ridică la aproximativ 1 milion de euro.
Acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.
Edilul Cornel Țehaniuc a mai spus că centrul va fi construit într-o zonă nelocuită, pe o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați, din care 1.800 de metri pătrați vor fi destinați platformei betonate, iar restul vor fi destinați spațiului verde.