Fondurile nerambursabile – rețeta succesului! Proiecte de peste 13 milioane de lei, în implementare la Ostra

O echipă puternică și unită care lucrează la același ideal și „trage” în aceeași direcție cu liderul ei conduce în timp la performanțe notabile și la o stabilitatea de care toată lumea are nevoie. Și dacă această echipă nu este în mediul privat, ci într-o unitate administrativ teritorială, acea localitate se va schimba la față, iar bunăstarea oamenilor va fi într-o permanentă creștere. Aici, investiții în toate domeniile vor răsări, iar praful ce mai ieri se ridica pe ulițele satului, mâine va deveni istorie. Astfel de echipe completează permanent, în funcțiile de prioritățile cetățenilor, tabloul unei comunități rurale cu un nivel ridicat de trai.

Un astfel de model de administrație întâlnim în comuna suceveană Ostra, unde cei de la cârma localității au dovedit că implicarea activă și atenția sporită asupra nevoilor cetățenilor sunt două dintre componentele esențiale unei bune dezvoltări.

Astfel, fie că vorbim de fonduri europene sau guvernamentale, conducerea Primăriei Ostra a investit sistematic și inteligent în toate domeniile din comună, iar un aspect important ce merită amintit este faptul că această fostă localitate minieră nu deține un buget local generos, ceea ce a impus și mai multă rigurozitate când a venit vorba de folosirea banului public. 

Dacă vorbim de infrastructura rutieră, un domeniu prioritar al fiecărei comunități, trebuie să știți că o dată cu implemantarea actualului proiect guvernamental ce se află în execuție, drumurile din comuna Ostra vor fi modernizate în proporție de peste 90%.

Este vorba despre proiectul „Modernizare infrastructură rutieră în comuna Ostra, județul Suceava”,  a cărui valoare se ridică la aproape 8 milioane de lei. Despre parcursul acestei investiții, primarul Ioan Oros a spus că acesta nu a fost deloc ușor, de mai mulți ani încercând să găsească surse de finanțare pentru modernizarea drumurilor din comuna pe care o reprezintă.

„Acum se lucrează și se lucrează bine, însă implementarea acestui proiect a durat vreo 6 ani. Inițial, am depus proiectul pe fonduri europene, însă nu am avut punctaj pentru accesarea banilor. Ulterior, l-am depus pe PNDL, dar acolo am accesat un alt proiect și nu am prins finanțare și pentru acesta. Veștile bune au venit de la Programul Național de Investiții Anghel Saligny, iar pentru asta vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați și pornesc de la proiectant, consultant, Consiliul Județean Suceava, în special domnului președinte Gheorghe Flutur pentru că a fost alături de noi și a avut un aport esențial în implementarea acestui proiect, Guvernului României și, nu în ultimul rând, colegilor mei de la Primărie, fără de care nu s-ar putea implementa aceste proiecte!”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, primarul comunei Ostra, Ioan Oros.

Edilul a explicat că această investiție presupune modernizarea a 9 tronsoane de drum comunal, soluția tehnică fiind mixtă. Astfel, se betonează tronsoanele pe unde traficul este greu și se asfaltează în zonele în care drumul nu permite betonarea. De asemenea, proiectul prevede și lucrări conexe, cum sunt rigolele, apărările de maluri sau captările de apă.

„Primul tronson, pe care s-a turnat deja asfalt, este situat în zona fostei brutării, două drumuri sunt în zona cimitirului, în zona Băișescu se modernizează trei drumuri, iar în Tarnița mai avem trei tronsoane. Sperăm că va ieși o lucrare bună, pentru că este un proiect așteptat de oameni de foarte multă vreme”, a mai spus Ioan Oros.

Și cum mai rămân de modernizat mai puțin de 10% din drumurile comunale, edilul de la Ostra a găsit deja soluția, astfel încât și acestea să fie betonate sau asfaltate. Ioan Oros făcut o simulare la AFIR, iar șansele ca proiectul său să fie finanțat sunt de peste 60%, ceea ce îi dă curajul să depună proiectul, care prevede modernizarea drumului școlii, a celui de pe Botoșanu, precum și a drumului care duce la cimitirul din Tărnicioara. Mai sunt alte două ulițe, ce, de curând, au fost cadastrate și intabulate, iar, după finalizarea acestora, rețeaua de drumuri comunale din localitate va fi completă.

 

Școlile de la Ostra sunt moderne și dotate la standarde europene

 

Dacă vorbim de infrastructura eduțațională, aceasta a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru conducerea Primăriei Ostra, lucru dovedit astăzi de felul în care arată școlile de aici. Însă cum evoluția lucrurilor este una rapidă, echipa de la Ostra se încăpățânează să țină pasul și să acceseze și alte fonduri pentru ca școlile din localitate să fie la fel cu cele din orașe.

Doar de curând, un proiect de peste 2 milioane de lei a fost contractat pentru creșterea eficienței energetice a Grădiniței cu Program Normal. Această investiție va fi realizată cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Și cum digitalizarea reprezintă o prioritate a momentului, iar Educația un stâlp al comunității, conducerea Primăriei a mai accesat prin PNRR și o finanțare pentru dotarea cu mobilier nou și echipamente digitale pentru toate școlile din comună, investiție ce se ridică la peste 550.000 de lei.

Tot cu fonduri europene, doar că prin AFIR, la Grădinița cu Program Normal din Ostra va fi amenajat un spațiu de recreere, valoarea acestei investiții fiind de aproape 340.000 de lei.

„În altă ordine de idei, mai avem un proiect finanțat prin PNRR, cel privind dezvoltarea sistemului de management local prin implemntarea unor infrastructuri inteligente – TIC – la nivelul comunei. Și pentru această investiție, în valoare de peste 1,9 milioane de lei, avem contractul semnat. De asemenea, prin Administrația Fondului pentru Mediu, am obținut o finanțare de 190.000 de lei pentru amplasarea unei stații de încărcare pentru mașini electrice, care va fi în parcarea din centru”, a punctat primarul de la Ostra.

Și pentru că serviciile edilitare sunt necesare, conducerea Primăriei caută noi surse de finanțare pentru extinderea sistemului de canalizare și recalibrarea stației de epurare, precum și pentru un alt proiect necesar, ce prevede înființarea unui parc fotovoltaic, care să ofere independență energetică atât stației de epurare și sistemului de iluminat public, cât și unităților școlare și Primăriei.

Administrația publică de la Ostra reprezintă un model de performanță real: buget mic, proiecte mari. E drept, se întâmplă rar ca primarul Oros să vorbească despre realizările sale și ale echipei, însă acestea sunt vizibile, incontestabile și de fiecare dată au venit ca răspuns la nevoile oamenilor.

Povestea de succes continuă la Ostra cu aceeași energie și același țel al primarului Oros: ca pe acolo pe unde a trecut să fie mai bine ca înainte, iar faptele să primeze în fața vorbelor.