Generalitati despre rasa de caini Schnauzer

Cainii din rasa Schnauzer standard au fost reprodusi initial pentru a fi catei soricari, animale de paza si catei folositi in toate scopurile in fermele germane. Versatilitatea, dimensiunea medie, natura protectoare si dragostea pe care o poarta familiei fac din acesti catelusi un animal de companie excelent.

Catelul Schnauzer standard este un patruped de dimensiuni medii care i-a inspirat pe crescatorii timpurii sa dezvolte alte doua rase care arata la fel ca acesta – Schnauzer pitic si Schnauzer urias.

Nu este de mirare faptul ca crescatorii au vrut sa reproduca acest patruped si in dimensiuni diferite, deoarece aveau si alte nevoi diferite fata de cele pe care le aveau din partea catelusului standard. Cainii din rasa Schnauzer standard nu sunt doar animale de companie, ci sunt si catei extrem de inteligenti si frumosi, chiar aristocratici in aparenta. Cunoscuti pentru abilitatile lor de paza si devotamentul fata de familiile lor, sunt, de asemenea, deseori descrisi ca fiind catelusi care au creier uman. Sunt caini care au o constitutie “patratoasa”, blana rigida si sarmoasa, naparlesc putin si au un miros minim de „catelus”.

Un punct de reper al rasei este structura fetei, care include sprancene arcuite si o mustata si barba pufoase. Urechile fixe si lungi sunt purtate ridicate atunci cand sunt taiate, iar daca nu sunt taiate au forma de V, fiind lasate in jos cu marginea interioara a urechii aproape de obraz. Cateii sunt, de obicei, patrupezi care isi dau o mare importanta, au stima de sine la un nivel foarte ridicat. Sunt agili si atletici si exceleaza in sporturi de performanta, cum ar fi cel de agilitate, urmarire si de paza. Foarte versatili, sunt catei de vanatoare buni si au fost folositi ca recuperatori atat pe uscat, cat si in apa. De asemenea, sunt catei de paza excelenti pentru oi si bovine, una dintre munca lor originala fiind cea de animale de ferma.

De fapt, multi au castigat titluri pentru caini de paza excelenti de catre Clubul American de Canini. Avand ca mostenire personalitatea de catei carora le place sa munceasca, ei sunt, de asemenea, catei de paza excelenti. Cateii Schnauzer standard sunt teritoriali si latra rapid la orice perturbatie. Au un sunet al latratului foarte puternic incat te face sa crezi ca latra un caine mult mai mare si sunt vigurosi in indeplinirea indatoririlor de caine de paza. Personalitatea lor este uneori rautacioasa, intotdeauna inteligenta si inevitabil demna. Invata repede si le face placere sa faca pe plac oamenilor, ceea ce ii face catei de terapie grozavi. Daca sunt invatati de mici sa socializeze cu copiii, ei vor fi animale de companie excelente si afectuoase pentru membrii mai tineri ai familiei.

Simturile extrem de bine dezvoltate ale acestuia, inteligenta, capacitatea de a invata orice printr-un dresaj corespunzator, curajul, puterea si rezistenta la conditii nefavorabile, au facut ca acesti patrupezi sa poata fi folositi in multe domenii, la care majoritatea nu s-ar fi asteptat, cum ar fi in cele de recuperare, cautare si salvare. Multi dintre cateii Schnauzer s-au dovedit a fi extrem de buni in acest domeniu, dimensiunea lor mai mica fiind cea care le permite sa caute in zone in care patrupezii mai mari nu pot ajunge. Au personalitati puternice, dar pot fi incapatanati. Ei au o modalitate neobisnuita de a va observa punctele slabe si vor profita de dumneavoastra ori de cate ori vor avea ocazia.

Daca nu sunteti atent, acestia vor deveni stapanii gospodariei. Aceasta rasa de caini are nevoie de indrumari constante si ferme din partea stapanilor. Cu toate abilitatile lor innascute si cu aspectul exceptional de frumos, este oare de mirare ca reproducatorii au considerat ca o singura dimensiune a acestor catei nu era suficienta? Ca model original atat pentru cainii Schnauzer pitic, cat si pentru cei uriasi, cei standard sunt cu adevarat fundamentul unei mari mosteniri in ceea ce priveste cainii.

Trasaturile cainilor din rasa Schnauzer

  • Sunt inteligenti, dar pot fi incapatanati. Acest lucru ii poate face, uneori, dificil de dresat. Se recomanda antrenarea in cusca.
  • Sunt protectori ai caselor si famililor lor. In timp ce, in general, nu latra fara un motiv intemeiat, vor latra daca considera ca ceva anume suna a amenintare pentru casa si familia lor.
  • Sunt extrem de inteligenti si se plictisesc daca fac aceleasi sarcini in mod repetitiv. Ei prospera atunci cand au parte de activitati variate si de miscare fizica. Asigurati-va ca ii acordati catelului dumneavoastra Schnauzer aceste lucruri, altfel riscati ca acesta sa devina distructiv si afectat.
  • Datorita inteligentei si sigurantei de sine, catelul va observa orice slabiciune a stapanilor sai si ar putea incepe sa faca pe stapanul. Fiti consecvent cu catelul si asigurati-va ca stie ca dumneavoastra sunteti stapanul.
  • In timpul dresajului, nu utilizati metode dure, deoarece acestea ar putea sa-l faca pe cainele Schnauzer sa fie ofensat.
  • Cateii Schnauzer pot fi suspiciosi fata de straini, inclusiv fata de oaspetii dumneavoastra, pana cand observa ca acestia sunt acceptati de familie.
  • Cainii din rasa Schnauzer standard au o un nivel crescut de energie si necesita exercitii fizice adecvate in fiecare zi pentru a-i impiedica sa foloseasca acea energie intr-un mod distructiv.
  • Deoarece una dintre numeroasele lor munci a fost sa prinda sobolani, cateii nu ar trebui sa fie lasati in preajma animalelor de companie mici, cu blana, cum ar fi hamsterii, porcusorii de guinea si gerbilii. Totusi, majoritatea patrupezilor par sa tolereze impartirea locuintei cu pisicile, mai ales daca acestea le-au fost introduse cand catelusii erau pui.
  • Sunt curiosi si neinfricati, aceste caracteristici fiind o combinatie periculoasa daca ii permiteti animalutului dumneavoastra sa alerge fara lesa in zone neingradite.

Pentru a va asigura ca veti avea un patruped sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator de renume care isi testeaza cateii de reproductie pentru a se asigura ca sunt lipsiti de boli genetice pe care le-ar putea transmite catelusilor si ca acestia au temperamente agreabile.