Gheorghe Flutur: „Bugetul pe 2024 este cel mai mare din istoria Consiliului Județean – 1,019 miliarde lei”

După consultări avute cu instituțiile subordonate, președintele CJ Suceava anunță finalizarea proiectului de Buget pe 2024.
Potrivit șefului administrației județene, bugetul pe 2024 este cel mai mare din istoria Consiliului Județean – 1,019 miliarde lei (205 milioane euro), cu o creștere de 4% față de anul trecut.
Potrivit șefului administrației județene, linia de forță a Bugetului pe acest an este capitolul dezvoltare, cu alocare de 125 milioane euro, însemnând 61% din total Buget, cu o crește de 21% făță de anul trecut (creștere cu 111 milioane lei).
La acest capitol, ponderea cea mai mare, 43%, o reprezintă sumele prevăzute pentru lucrări la drumurile județene, 87 milioane euro. Un procent de 33% (67 milioane euro) se alocă pentru susținerea proiectelor europene.
„Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Ioan cel Nou» Suceava va beneficia și în acest an de o susținere financiară considerabilă din partea CJ Suceava. Se propune alocarea a 10 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la noul pavilion de la oncologie, vechiul pavilion urmând a fi transformat pentru a se organiza activitatea medicală pentru un nouă procedură de tratament, bazată pe izotopi.
La Spitalul Nou se are în vedere extinderea UPU și înființarea unei săli de operații politraumă care va permite intervenția echipelor chirurgicale complexe pentru tratarea cazurilor de politraumatisme severe. Este prevăzută, de asemenea, extinderea ATI, inclusiv cu paturi pentru arși.
Pentru Aeroportul Internațional «Ștefan cel Mare» Suceava sunt prevăzute fonduri pentru organizarea fluxurilor pentru a răspunde cerințelor Schengen și pentru extinderea parcării cu 200 locuri. De asemenea, se va întocmi documentația pentru construirea terminalului T3 pentru pasageri, precum și a unui terminal cargo.
Pentru asistența socială se alocă 33 milioane euro (16%), prin care se asigură integral funcționarea, având în vedere, de asemenea, o serie de investiții, inclusiv clădiri.
Se alocă 2,5 milioane euro pentru realizarea punctului de operare aeromedicală de la Câmpulung Moldovenesc care va fi deservit de un elicopter SMURD, pentru a se asigura intervenția 24/24 ore pentru întreg județul Suceava.
Cu privire la lucrările la drumuri, este prevăzută alocarea de fonduri pentru cele destinate deschiderii județului către vecini, lucru ce va contribui la dezvoltarea turismului (la Mălini, cu acces către Poiana Largului, Vatra Dornei – Panaci – Bilbor) sau pentru dezvoltarea altor rute turistice (drumul Slătioara – Câmpulung Moldovenesc). Este bugetat și noul drum către Aeroport, cel prin Burdujeni.
Anul acesta vor fi lucrări ample la Cetatea de Scaun a Sucevei pentru care noi alocăm finanțarea necesară”, a transmis președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.