Grupuri de urători și de mascați, la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Stroiești

Sute de oameni din comuna suceveană Stroiești s-au adunat sâmbătă, 30 decembrie, la  Căminul Cultural din localitate, unde au luat parte la ediția 2023 a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă. Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Stroiești, a adus în fața numerosului public cete de mascați și ansambluri folclorice ce au reînviat tradițiile întâmpinării Anului Nou.

Momentele artistice au promovat folclorul local, datinile și obiceiurile de iarnă, au transmis actualelor generații frumusețea și gingășia costumelor populare, ale măștilor tradiționale și ale obiceiurilor locale.

Pe scenă au urcat, rând pe rând, Ansamblul „Izvorașul” din Liteni, Ansamblul „Simion Florea Marian” din Ilișești, Malanca de la Stroiești, Urșii de la Zaharești, dar și Grupul Folcloric „Stânjenelul” din Stroiești.

Primarul comunei Stroiești, Mihai Senic, a mulțumit pentru prezența numeroasă la eveniment și le-a urat stroieștenilor să aibă parte de un An Nou plin de bucurii și realizări.

„Mă uit la voi, cât de frumoși sunteți, cât de frumoși sunt urătorii. Este a treia generație care formează grupul din comuna noastră, în cei zece ani de existență. Din păcate, unul dintre oamenii cu care am pornit la drum nu mai este printre noi, domnul Gheorghe Chira, și aș dori să ținem cu toții un moment de reculegere în memoria lui. Vă doresc un An Nou plin de realizări, bucurii, împliniri și să ne revedem sănătoși și la anul. La mulți ani!”, a transmis primarul comunei Stroiești, Mihai Senic.

Anul acesta, Ansamblul de la Liteni a fost însoțit și de primarul acestui oraș, respectiv Tomiță Onisii. Edilul le-a urat stroieștenilor să aibă un An Nou spornic și, totodată, i-a mulțumit primarului Mihai Senic pentru invitație, dar și pentru faptul că Ansamblul de la Stroiești a fost de Crăciun și i-a colindat pe cetățenii pe care-i reprezintă.

„Obiceiurile nu se schimbă, ele rămân mereu aceleași. Generațiile sunt cele care se schimbă, iar dacă n-ar exista oameni ca domnul primar Senic, aceste obiceiuri frumoase s-ar pierde”, a spus primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii.