Guvernul a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, vineri, că Guvernul a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum.

Marius Budăi a afirmat, la finalul şedinţei Executivului, că prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept.  “A doua ordonanţă este extrem de importantă, spunem noi, este o ordonanţă în care s-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar şi prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept şi, bineînţeles, am majorat şi perioada de acordare, în sensul că cei părinţii, taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie şi taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de cinci, zece zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a transmis Marius Budăi.

Guvernul a modificat astfel  Legea concediului paternal nr. 210/1999, printr-o ordonanţă de urgenţă care transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor.

Actul normativ prevede acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente tuturor taţilor care au calitatea de lucrător,  cu un contract de muncă sau un raport de serviciu  încheiat conform legii, şi elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Mai mult, se asimilează lucrătorilor şi persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenţii de muncă individuale (cooperaţii), cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi persoanele cu contracte de management şi de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, documentul adoptat de Guvern extinde şi durata actuală a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taţilor care au obţinut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, şi nu doar pentru primul născut, ca până acum. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungeşte de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susţinută, ca şi până acum, din fondul de salarii al  angajatorului.

Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligaţia angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicţia de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării  concediului paternal, dar şi sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale elaborează hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.210/1999 privind concediul paternal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.244/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut şi pentru a facilita concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie, scrie psnews.ro.