Guvernul a modificat Codul de procedură fiscală: ANAF va publica lista contribuabililor care NU au datorii

Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală care introduce noi reglementări de simplificare şi îmbunătăţire a legislaţiei de procedură fiscală şi o adaptează la evoluţiile internaţionale, recomandări şi bune practici promovate de OCDE. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, ANAF va publica pe site-ul propriu lista contribuabililor persoane juridice care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi nu figurează cu obligaţii restante, relatează News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat despre Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală că introduce noi reglementări de simplificare şi îmbunătăţire a legislaţiei de procedură fiscală şi o adaptează la evoluţiile internaţionale, recomandări şi bune practici promovate de OCDE, care a eliberat României foaia de parcurs pentru aderare, astfel că toate aceste proceduri ale statelor dezvoltate sunt adoptate treptat în legislaţia României.

Dan Cărbunaru a prezentat şi câteva exemple de astfel de îmbunătăţiri ale cadrului legislativ: îmbunătăţirea echilibrului în relaţia dintre contribuabili şi organele fiscale în scopul creşterii încrederii contribuabililor în administraţia fiscală. Astfel, ANAF va publica pe site-ul propriu lista contribuabililor persoane juridice care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi nu figurează cu obligaţii restante.

Cărbunaru a mai spus că se introduce posibilitatea restituirii taxei pentru soluţia fiscală anticipată în condiţiile în care contribuabilul renunţă la aceasta soluţie, iar pentru constituirea garanţiilor se prevede posibilitatea eşalonării creanţelor, precum şi pentru eşalonările succesive.

Totodată, va exista posibilitatea eşalonării TVA, a accizelor sau a taxelor vamale pentru care administrarea care revine Autorităţii Vamale Române, scrie psnews.ro.