Guvernul plafonează preţurile poliţelor RCA la nivelul celor din februarie 2023. Cum vor fi tarifele

Guvernul plafonează preţul poliţelor RCA pentru următoarele şase luni la nivelul celor din februarie 2023, urmând ca în această perioadă să fie elaborate modificări ale legislaţiei, anunţă premierul Nicolae Ciucă.

„Un subiect foarte important şi aşteptat de toţi cetăţenii ţării este acea hotărâre de Guvern iniţiată de ASF, privind reglementarea pentru o perioadă de 6 luni a pieţei asigurărilor. Este o decizie pe care am amânat-o de la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Am luat această decizie pentru că am simţit nevoia să continuăm dialogul şi să beneficiem de mai multe date şi informaţii legate de modul în care această hotărâre va produce efecte şi totodată am avut întâlniri şi am condiţionat această Hotărâre de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje. Este cea de-a treia societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor, consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu azceste dezechilibre produse de o companie sau alta”, spune Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

El afirmă că ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor „trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”.

„Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor şase luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”, adaugă premierul

La rândul său, reprezentantul ASF, Cristian Roşu, precizează că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni.

„Aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul Asigurătorilor din România. Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, precizează Roşu.

Principala modificare făcută de ASF la proiectul de plafonare a tarifelor polițelor RCA este aceea că nu vor mai fi luate în calcul prețurile de la 1 martie 2022, ci cele din 28 februarie 2023, care sunt cu aproximativ 5% mai mari.

Această schimbare a venit după ce principalii asigurători au spus că nu este posibil să susțină tarifele de anul trecut. Varianta nouă a proiectului păstrează plafonarea comisioanelor percepute de brokeri la maximum 8% din prima brută încasată.  Potrivit Ministerului Finanțelor, în cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referință actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare. ”Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și vârsta asiguratului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică >2500 cmc, pentru asigurații cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv). Pentru subcategoriile de autoturisme cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 2001 și 2500 cmc, respectiv >2500 cmc, tariful de referință RCA este mai mare decât prima medie din luna februarie 2023 în cazul tuturor segmentelor tarifare, în funcție de vârsta asiguratului, variația medie totală (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pentru aceste două subcategorii de autoturisme fiind de aproximativ +27%”, se arată în documentul pregătit.

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe șase luni elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțe a fost retras anterior de ASF, nefiind inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. ”În urma observațiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observațiile”, afirma purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol. Asigurătorii se opun tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA, spunând că „destabilizează și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins”. Reprezentanții Guvernului au anunțat săptămâna trecută că proiectul de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Executivului pentru a fi îmbunătățit în urma observațiilor primite, scrie psnews.ro.