Duminică, 21 iulie, Primăria şi CL Rădăşeni au organizat „Hora Rădăşenilor”, eveniment ajuns la ediția a VIII-a. Evenimentul s-a desfășurat „La Șipote”, la fosta cabană din sat. Manifestarea de anul acesta a avut loc sub egida „Rădășeni – 600”, fiind parte a proiectului prin care se marchează 600 de ani de la prima atestare documentară (în anul 1424) a satului Rădășeni, Comuna Rădășeni, județul Suceava.
Evenimentul a debutat cu acordarea a șase titluri de cetățean de onoare, din care unul post mortem, și cu premierea celor nouă cupluri de aur din comună.
„Este un moment deosebit pentru comunitatea noastră. De-a lungul timpului, în cei 12 ani de mandat, cât și predecesorii mei, am căutat să cinstesc cu titluri de cetățeni de onoare, o serie de personalități care au făcut cinste comunei Rădășeni, personalități care au fost și sunt o valoare națională prin activitățile pe care le desfășoară sau le-au desfășurat. De aceea, noi ne mândrim pentru că avem într-adevăr oameni care să ne reprezinte și care să ne facă o deosebită cinste și onoare”, a declarat primarul Neculai Perju, care a adăugat că: „Părintele Cleopa de la Sihăstria Neamțului, anul viitor, va fi declarat Sfânt, pe data de 25 septembrie, alături de Prea Cuviosul Paisie de la Neamț. Fac această legătură pentru că vreau să ajung la Mănăstirea Slatina dar și la Mănăstirea Sihăstria și vreau să mă refer la un consătean de-al nostru, preotul Cîmpeanu, Gheorghe Cîmpeanu, care a fost alături și a trăit alături de părintele Cleopa, atât la Sihăstria Neamțului cât și la Slatina. La Sihăstria a fost în momentele deosebite când preotul Cîmpeanu și-a vândut tot ce avea aici și a refăcut alături de un grup mare de rădășeneni, Paraclisul de la Mănăstirea Sihăstria Neamțului. Este un lucru deosebit, Paraclisul a fost restaurat anul trecut, dar ne face o deosebită plăcere și suntem mândri când mergem la această Mănăstire, să vedem scris pe frontispiciul acestui loc sfânt, momentul când rădășenenii au fost alături de părintele Cîmpeanu, au ajutat și au donat pentru acest Paraclis. De aceea, Consiliul Local Rădășeni a considerat că trebuie să acordăm titlul de cetățean de onoare, post mortem, ieromonahului Gherasim Cîmpeanu. Nu avea 40 de ani, când, murindu-i soția, a intrat în obștea Schitului Sihăstria”.
Pe scena de la Rădășeni au urcat membrii Fanfarei „Lunca Moldovei” – instructor prof. Ionuţ Cozma, dar și tinere talente rădăşenene, între care Ioachim Aioanei, Alexandru Alupului, Angelina Amariei, Ilinca Grumăzescu, Antonie Manolache, Medeea Pletosu, Amalia Stratulat.
Publicul de la Rădășeni s-a bucurat și de spectacolele oferite de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, dar și de artiștii Alexandru Recolciuc și Octavian Andrei Ciocârlan. De asemenea, cei prezenți au luat parte și la spectacolele Ansamblului Etnofolcloric „Plăieşii” și ale Grupului „Balada” din Fălticeni, coordonat de prof. Maria Tănasă.