„Ieșiți, vă rog, la tablă!”, dezbatere publică pe Legile Educației, organizată de deputatul Mirela Adomnicăi, pe 30 martie

În contextul în care în ultimele trei decenii legislația în domeniul educației a suferit multe modificări, însă învățământul românesc nu a făcut progrese semnificative, deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi consideră că e nevoie de implicarea câtor mai mulți suceveni în consultările demarate de Partidul Social Democrat asupra proiectelor de lege ale Educației. 

„Fie că vorbim de cadre didactice, de elevi sau studenți, părinți, ONG-uri, sindicate, consider că e nevoie să cunoaștem în primul rând cele două proiecte de lege făcute publice recent de Ministerul Educației și să aducem cât mai multe observații și completări, pentru a nu avea doar o schimbare superficială.

În prezent, cifrele nu arată bine. 

Rata de părăsire timpurie a școlii este ridicată, iar, conform testelor PISA, 44% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcțional, plasați pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de competență la citit, matematică și științe.

Încă avem școli nesigure, departe de a fi considerate moderne, digitalizate și verzi. O treime dintre școlile din județ nu au pază sau supraveghere video.

În privința învățământului universitar, studiile arată că aproape un student din doi nu termină facultatea.

Suntem, vrem, nu vrem, în aceeași clasă, cu care nu vom reuși să promovăm decât dacă ne spunem punctul de vedere. 

Așadar, ieșiți, vă rog, la tablă!

Invit sucevenii la o dezbatere publică care va avea loc pe 30 martie, în cadrul unei ediții noi a proiectului «Cafeneaua politică», pe care l-am demarat în urmă cu aproximativ jumătate de an, cu scopul de a organiza periodic dezbateri pe diverse teme de interes, cu specialiști în domeniu. 

Pe data de 30 martie a.c., vom vorbi despre  cum putem îmbunătăți cele două proiecte de lege: Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar. 

Persoanele interesante să participe sunt rugate să trimită datele de contact pe [email protected], pentru a le comunica toate detaliile legate de organizarea dezbaterii. 

Totodată, pe aceeași adresă de e-mail,  pot trimite observațiile și completările la cele două proiecte de lege. 

Le voi citi pe fiecare în parte și mă voi asigura că propunerile și obiecțiile sucevenilor vor fi integrate într-un set de amendamente  pe care PSD le va susține în Coaliție și în comisiile parlamentare de specialitate”, a transmis deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi.