Împărțirea cu oul sfințit, sărbătoarea care-i adună la un loc pe polonezii din Bucovina

Comunitatea poloneză din satul Solonețu Nou, comuna Cacica, a sărbătorit sâmbătă, 6 aprilie, a.c.,  împărțirea cu oul sfințit. Oamenii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Coborârea Sfântului Duh”, după care s-au adunat la Casa Polonă din localitate, unde au avut loc prezentarea obiceiurilor de Paște și masa tradițională de Paște.

„Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. În acest an, credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 31 martie. Cu această ocazie, polonezii din Bucovina s-au întîlnit astăzi, 6 aprilie, la Casa Polonă din Solonețu Nou, pentru a se împărți cu oul sfințit. Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole, pe care emigranții polonezi au adus-o cînd au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit”, a precizat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

Au fost alături prezenți la eveniment: ES Petru Sescu – episcop auxiliar al diecezei de Iași împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, și preoții din decanatul de Bucovina, Doina Iacoban – fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Irina Vasilciuc – administratorul public al județului, prefectul Alexandru Moldovan, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, delegația schimbului XIV al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Daniel Grabowski, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președinții și membrii filialelor Uniunii. Gazdele evenimentului au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher și vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher.