În ultimii doi ani, la Maternitatea din Suceava au fost aduși pe lume peste 500 de copii prematuri. Dr. Murariu: „Ne surprind în fiecare zi prin curajul şi determinarea cu care luptă să supravieţuiască”

La 17 noiembrie 2023 este marcată Ziua mondială a prematurităţii. Pentru instituirea acestei zile, Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor a început în anul 2010 demersurile necesare. A fost marcată începând din anul 2011. Prin celebrarea Zilei mondiale a prematurităţii se urmăreşte creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură. Scopul Zilei mondiale a prematurităţii este educarea mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la naşteri premature şi determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor şi altor unităţi spitaliceşti cu aparatura necesară acestor copii.

„Vineri, 17 noiembrie, sărbătorim „Ziua mondială a prematurităţii” cu scopul de a creşte gradul de educare şi informare privind prematuritatea şi implicaţiile naşterii premature în viaţa nou născuţilor, cât şi familiilor lor.

Naşterea prematură este principala cauză de mortalitate neonatală şi mulţi dintre prematurii care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi neurologice, auditive şi vizuale, dar şi de probleme respiratorii şi cardiovasculare.

Unele dintre naşterile premature pot fi prevenite aşa că sunt foarte importante controalele prenatale la medicul de familie şi medicul obstetrician cât şi investigaţiile paraclinice.

În Spitalul Judeţean Suceava, în anul 2022 s-au născut 256 prematuri.
În anul 2023, până în momentul de faţă, s-au născut 213 prematuri sub 2500 de grame.
Toţi aceşti prematuri şi familiile lor greu încercate ne surprind în fiecare zi prin curajul şi determinarea cu care luptă să supravieţuiască.

Zâmbetul mamelor, la plecarea din maternitate alături de piticul lor, este mulţumirea personalului secţiei de Neonatologie”, a transmis medicul neonatolog Dana Murariu.