Inflație record de peste 83%, în Turcia. Transporturile, imobiliarele şi sectorul alimentar au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor

Inflația din Turcia a urcat peste 83%, un procentaj maxim din ultimii 24 de ani. Sectoarele transporturilor, alimentației și locuințelor au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor.

Experții din Grupul de Cercetare a Inflației estimează că rata anuală este de fapt 186,27%. Anul trecut, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut pasul de a reduce ratele dobânzilor pentru a încerca să stimuleze economia. Majoritatea băncilor centrale ridică dobânzile pentru a lupta împotriva inflației, potrivit BBC.

Lira a atins un nou minim record

Sectorul transporturilor a înregistrat cele mai puternice creșteri ale prețurilor anuale la 117,66%, urmat de alimente și băuturi nealcoolice cu 93%. Erdogan a descris ratele dobânzilor drept „mama și tatăl tuturor relelor”, iar politicile sale economice includ intervenția pe piețele valutare. Reducerea de anul trecut a ratelor dobânzilor de la 19% la 14% a dus la o scădere a valorii lirei turcești, ceea ce înseamnă că importul de bunuri din străinătate costă mai mult pentru țară.

Între timp, lira a atins un nou minim record de 18,56, față de dolarul american. Giganții băncilor americane, JP Morgan au declarat că inflația din Turcia va rămâne în „gamă anormal de mare până când politicile vor deveni ortodoxe”.

Vom construi împreună secolul Turciei, sperăm prin depășirea problemei inflației”, a spus domnul Erdogan într-un discurs televizat luni, 3 octombrie.

Cel mai mare record este cea mai puternică creștere a inflației de după al Doilea Război Mondial, potrivit fostului economist șef al băncii centrale turce, Hakan Kara. Inflația ridicată și criza economică reprezintă principala problemă cu care se confruntă partidul de guvernământ al lui Erdogan, care caută să-și asigure un alt mandat la alegerile de anul viitor. Prețurile cresc rapid în întreaga lume, din cauza unor factori precum deficitul de aprovizionare cauzat de Covid și războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente, scrie observatornews.ro.