Întâlnire între reprezentanții Transgaz și cei 59 de primari care au proiecte de aducțiune a gazului metan, la CJ Suceava. Flutur: „După implementarea acestor proiecte, peste 50% din populație va fi racordată”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit vineri, 2 februarie, cu cei 59 de primari din județ care au proiecte de aducțiune a gazului metan, dar și cu reprezentanții operatorului Transgaz. Șeful administrației județene a precizat că această întâlnire a fost una constructivă, mai ales că valoarea totală a proiectelor se ridică la 260 de milioane de euro.

„Au intrat în linie dreaptă majoritatea Primăriilor. Unii au licitat, iar unii au și operatori. Este foarte important că astăzi am purtat foarte multe discuții pragmatice. Prima întrebare a fost dacă există resurse de gaz metan, în contextul creșterii numărului de consumatori.  Răspunsul de la Transgaz a fost categoric da, România având un grad de independență energetică de peste 85%, la gaze naturale. Se pot gândi și agenții economici care pot să consume gaz metan că nu este nicio problemă”, a spus președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

El a subliniat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și despre posibilitatea racordării și a altor localități la gaz metan, în contextul în care conductele ar ajunge în proximitatea lor.

„Sunt primării care au bani alocați pentru gaz, se extinde rețeaua și ajunge până la hotar cu o Primărie care se gândește și ea să acceseze bani pentru gaz. Aici s-a purtat discuția dacă această conductă trebuie să aibă o anumită grosime proiectată din start, astfel încât să îi poată alimenta și pe vecini. Sunt și câteva exemple: între Horodnicul de Sus și Horodnicul de Jos, între Forăști, Dolhasca și Dolhești, dar și la Mușenița, cu Vicovu de Sus și Frătăuții Noi. Toate aceste lucruri au fost discutate cu specialiștii. De asemenea am discutat și despre alte probleme. De exemplu, dacă o primărie are o sumă limitată de bani, 10 milioane de lei, poate îi ajunge să aducă rețeaua până în centrul comunei și încă 100 de gospodării. Care sunt pașii următori? – Se pot gândi, împreună cu operatorii, să găsească și alte surse de finanțare, inclusiv pe bugete proprii, pentru a extinde, printr-un program multianual, rețeaua de gaz metan. Noi ne luptăm și pentru alte fonduri, dar Suceava este unul din marii beneficiari ai acestor proiecte de gaze naturale. După implementarea acestor proiecte, peste 50% din populație va fi racordată la gaz metan. Eu mă bucur că a venit cea mai mare parte a primarilor la Suceava. Mă bucur că primarii sunt harnici și au dat drumul la documentații. Unul din pariurile noastre pentru dezvoltarea județului Suceava este rețeaua de gaze naturale în mai mult de jumătate din localitățile acestui județ”, a declarat Gheorghe Flutur.