Internaționalizarea USV, un nou pas în consolidarea Consorțiului european NEOLAIA 

În perioada 19 – 22 iunie a.c., o delegație a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, condusă prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, rectorul USV, a efectuat o vizită de lucru în Suedia, la Universitatea din Örebro, în cadrul Consorțiului universitar NEOLAiA (European Young Universities).

Sub sloganul „Spre un viitor al universităților europene”, întâlnirea a reunit reprezentați ai celor nouă universități membre ale consorțiului: Universitatea din Bielefeld (Germania), Universitatea din Jaén (Spania), Universitatea din Nicosia (Cipru), Universitatea din Örebro (Suedia), Universitatea din Ostrava (Cehia), Universitatea din Salerno (Italia), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Tours (Franța) și Universitatea de Stat de Științe Aplicate din Šiauliai (Lituania).

Întâlnirea a avut drept scop consolidarea legăturilor existente și aprofundarea colaborării la nivel educațional dintre cele nouă instituții de învățământ superior. De asemenea, pe agenda întâlnirii au fost incluse și discuții despre mobilitățile gratuite pentru studenți, cadre didactice, cercetători și personal auxiliar, în interiorul consorțiului, și despre dezvoltarea rețelei educaționale. 

Din delegație au făcut parte și membrii echipei USV a consorțiului NEOLAiA: conf. univ. dr. Carmen Chașovschi, conf. univ. dr. Alexandru-Ionuț Cristea și asistent cercetare Anamaria Bucaciuc. Reprezentanții USV au participat la întâlniri bilaterale cu reprezentanții facultăților din cadrul Universității din Örebro, pentru a identifica proiecte comune în domeniul academic şi al cercetării. Au fost analizate posibilități de colaborare în domeniul dezvoltării durabile, în domeniul științelor medicale, au fost discutate acțiuni viitoare, cum ar fi organizarea unor programe de studii de scurtă durată în domeniul antreprenoriatului, în regim hibrid, și organizarea unor școli de vară în anul universitar 2022-2023. 

Întâlnirea s-a încheiat cu o masă rotundă, în cadrul căreia rectorii celor nouă universități au discutat despre angajamentul, implicarea și resursele disponibile, dar și despre obiectivele și etapele următoare de lucru.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava face parte din consorțiul NEOLAiA de la începutul anului 2020, când s-a semnat un acord de colaborare pentru proiectul intitulat NEOLAiA – Young Universities Empowering Regionally Rooted European Talents. În cadrul consorțiului, USV coordonează activitățile legate de crearea unei rețele de experți în antreprenoriat și îmbunătățirea calității formării antreprenoriale. Parteneriatul dintre membrii consorțiului se axează pe educație, cercetare și implicare activă în viața comunității academice. Printre domeniile comune de interes, cu relevanță regională, se numără digitalizarea și impactul acesteia asupra dezvoltării durabile, sănătatea globală, precum și diversitatea și incluziunea.