Investiții de peste 17 milioane de euro în școlile din Suceava. Ion Lungu: „Educația este pilonul de bază al dezvoltării oricărei comunități”

Municipalitatea suceveană se pregătește de începerea noului an școlar. Anunțul a fost făcut de către primarul Ion Lungu, care a precizat că valoarea proiectelor în curs de derulare în unitățile de învățământ din municipiul Suceava se ridică la peste 17 milioane de euro. În cadrul conferinței săptămânale de presă de miercuri, 17 august, edilul a mai spus că elevii suceveni care au obținut medii de zece la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor fi premiați cu sume de bani pentru performanța lor.

„Educația este pilonul de bază al dezvoltării oricărei comunități. De aceea învățământul a fost și este o prioritate în bugetul municipalității. Avem proiecte în derulare pentru școli în valoare peste 17 milioane euro. Pregătim deschiderea noului an școlar, vizitând unitățile scolare pentru a vedea stadiul de pregătire în acest sens. Astfel, am vizitat Colegiul Național «Mihai Eminescu», Colegiul Național «Petru Rareș» și Colegiul Tehnic «Petru Mușat». De asemenea, am finalizat în acest an Grădinița de pe strada Dobrogeanu Gherea. De altfel, în urma comandamentului care a avut loc la sediul Primăriei, cu factorii implicați, s-a stabilit că lucrările vor fi terminate în luna noiembrie, la Grădinița cu Program Prelungit de la Colegiul Național «Mihai Eminescu»”, a subliniat Ion Lungu.

Edilul  a adăugat că este în execuție Grădinița din curtea Școlii Generale nr.7 de la Ițcani și s-au semnat deja contactele de finanțare pentru creșterea eficienței energetice,in valoare de 42.543.818 lei (aprox.8.500.000 euro) la școlile nr.9, nr.3, nr.7 Ițcani, dar și la Colegiul Național „Petru Rareș” la cantină și internat.

„De asemenea, am mai depus proiecte pe eficiență energetică pe PNRR la școlile nr.5,  nr.6,  nr. 8 și Colegiul Național «Mihai Eminescu». Totodată, au fost finalizate în acest an lucrările la Colegiul Național «Petru Mușat», de modernizare a clădirilor pentru învățământul dual și sunt în curs de finalizare lucrările de modernizare a clădirilor și microfabricii de la Colegiul Tehnic Industrie Alimentară, pregătirea lor pentru învățământ dual.
De altfel, sunt în lucru documentațiile pentru finanțare europeană, pentru alte două unități de învățământ tehnic și pregătirea lor pentru învățământ dual respectiv Colegiul Tehnic «Alexandru Ioan Cuza» și Colegiul Tehnic «Samuil Isopescu»”, a mai spus Ion Lungu.

Acesta a adăugat că se lucrează și la documentațiile pentru încă două grădinițe noi cu program prelungit în cartierul Obcini și în curtea Școlii gimnaziale nr.1 Suceava.
Ion Lungu a mai precizat că au fost aprobate în acest an două noi creșe mari în Suceava, respectiv în Dealul Mănăstirii -Burdujeni, la care a fost semnat contractul de execuție, și a doua în zona Cetății de Scaun.

„Ne dorim ca și în anul școlar care debutează pe data 5 septembrie să avem în continuare performanțe în domeniul educației la nivelul orașului nostru. În ședința de Consiliu local de la sfârșitul lunii vor primi premiile elevii care au obținut nota 10 la bacalaureat și la examenul de capacitate, conform hotărârii Consiliului local din luna iulie”, a conchis primarul Sucevei.