Investiții de peste 21 de milioane de lei, în implementare, la Coșna

Anul acesta au demarat sau sunt pe cale să demareze lucrările la mai multe obiective de investiții din comuna suceveană Coșna. Primarul Gavril Pardău a declarat că valoarea totală a proiectelor se ridică la peste 21 de milioane de lei.

Dacă, până acum, prioritare au fost investițiile în școli și în toate drumurile comunale, dar și în alte domenii de interes, în această perioadă se lucrează și la înființarea rețelei de canalizare și a stației de epurare, un proiect ce se realizează prin PNI „Anghel Saligny” și are o valoare ce se apropie de 8,6 milioane de lei.

Un alt proiect la care se lucrează foarte bine prevede construirea unor locuințe pentru tineri, dar și pentru specialiști din diferite domenii. Gavril Pardău a precizat că această investiție se ridică la aproape 3,5 milioane de lei, fonduri atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

 „Aici vom avea două locuințe moderne, construite în sistem duplex, cu spații mari, frumoase, iar  proiectul mai prevede și montarea unei stații de încărcare pentru mașinile electrice”, a spus primarul comunei Coșna, Gavril Pardău.

Și pentru că toate drumurile comunale sunt modernizate deja, proiectul de infrastructură la care se lucrează în această perioadă este doar cel legat de reabilitarea și modernizarea drumurilor afectate de calamități în satele Podu Coșnei și Cosna, acesta fiind un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, ce se ridică la aproximativ 1 milion de lei.

Un alt proiect important la care se lucrează anul acesta este cel privind amplasarea unor stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, investiție ce se ridică la aproape 830.000 de lei, bani atrași prin Agenția Fondului pentru Mediu. Una dintre stații va fi în centrul localității, una la Sala de Sport din Coșna și una în Teșna.

Și cum protecția mediului reprezintă o prioritate pentru primarul Gavril Pardău, în localitate se lucrează deja și la construirea Centrului de Colectare prin Aport Voluntar (CAV) a deșeurilor de toate tipurile. Potrivit edilului, investiția, care se ridică la aproape 5,5 milioane de lei, bani obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va fi finalizată în luna septembrie 2024.
Primarul de la Coșna a subliniat că acest proiect este foarte util pentru cetățeni, întrucât aceștia vor avea unde să arunce toate deșeurile din gospodării, astfel încât această localitate să fie păstrată curată.
Deși condițiile în Școala Gimnazială Coșna sunt de nivel european, primarul Gavril Pardău nu ratează nicio oportunitate de îmbunătățire a acestora, astfel că, în prezent se implementează alte două proiecte europene pentru modernizarea și dotarea unității școlare.
Primul dintre ele se referă la eficientizarea energetică a clădirii Școlii Gimnaziale Coșna, o investiție atrasă prin PNRR, ce se ridică la aproape două milioane de lei.
„Proiectul presupune, pe lângă lucrările de termoizolare, și lucrări de consolidare a clădirii. Astfel, va fi consolidat și hidroizolat soclul clădirii, vor fi înlocuite tălpile din lemn și vor fi realizate trotuare perimetrale etanșe”, a spus Gavril Pardău.

De asemenea, vor fi efectuate lucrări de termoizolare cu vată bazaltică a întregii clădiri, va fi schimbată tâmplăria veche cu una performantă energetic și vor fi refăcute finisajele degradate.

Primarul Gavril Pardău a adăugat că proiectul mai presupune și montarea unui sistem solar de preparare a apei calde menajere, montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru furnizarea energiei electrice, înlocuirea corpurilor de iluminat vechi cu unele eficiente energetic și revizuirea completă a instalației electrice, precum și montarea unei stații de încărcare a vehiculelor electrice.

Cel de-al doilea proiect prevede dotarea unității școlare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Potrivit edilului, investiția, care se ridică la aproape 300.000 de lei, este finanțată prin Planul National de Redresare și Reziliență, Componenta 15.
„Buna colaborare între Primărie și Școala Gimnazială își arată roadele și suntem foarte bucuroși că vom putea să le oferim copiilor mobilier nou, materiale didactice și instrumente digitale de ultimă generație”, a subliniat primarul comunei Coșna, Gavril Pardău.
Și pentru că localitatea, care este o bijuterie a zonei de munte, este și Stațiune Turistică de Interes Local, investițiile viitoare se vor concentra și pe domeniul turistic, prin punerea în valoare a obiectivelor locale, dar și pe promovarea zonei.