Investiții de peste 30 de milioane de euro, în implementare la Forăști

Peste 30 milioane de euro – atât însumează proiectele pe care administrația publică din comuna suceveană Forăști le are în implementare. O sumă impresionantă, am putea spune, care a fost atrasă de primarul Brăduț Avrămia prin multă muncă, drumuri la București și proiecte ambițioase de dezvoltare. Edilul de la Forăști a înțeles că fondurile nerambursabile sunt unica șansă pentru ca localitatea sa să înflorească și nu a stat nicio clipă pe gânduri: a consultat ghidurile solicitantului, s-a asigurat că îndeplinește punctajul necesar și a trecut la fapte.

Așa se face că, numai cu fonduri europene, în comuna Forăști sunt în implementare nouă proiecte, iar cu bani de la Guvernul României, alte nouă investiții. Și toate acestea au fost gândite și accesate pentru creșterea confortului cetățenilor din comuna condusă de Brăduț Avrămia.

Cu fonduri europene atrase prin Grupul de Acțiune Locală „Suceava Sud Est” parcul auto al Primăriei Forăști se mărește cu un nou tractor, a cărui valoare se ridică la aproximativ 220.000 de lei, iar în centrul comunei, lângă Primărie, va fi amenajată o parcare modernă care va dispune și de spații verzi, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 680.000 de lei.

Tot cu bani de la Uniunea Europeană, de data aceasta atrași prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Planul Urbanistic General al comunei va fi actualizat, valoarea proiectului „Elaborarea în format digital a documentației de amenajare a teritoriului și de urbanism – PUG” fiind de aproape 960.000 de lei.

Alte două proiecte atrase prin PNRR vor asigura infrastructura pentru transportul verde și dotarea unității administrativ teritoriale cu sisteme inteligente de management local, unul ridicându-se la peste 2 milioane de lei, iar celălalt la peste 1,7 milioane de lei.

Și cum educația rămâne o prioritate pentru edilul Brăduț Avrămia, elevii din comuna suceveană Forăști vor avea la dispoziție un microbuz școlar electric, pe care unitatea administrativ teritorială, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, îl vor achiziționa printr-un proiect european, al cărui valoare totală se ridică la 10 milioane de lei.

Astfel, Primăria Forăști a delegat deja dreptul de depunere a aplicațiilor financiare către Consiliul Județean Suceava, pe baza unei hotărâri de Consiliu Local, în baza autonomiei locale, conform Ghidului de finanțare.

Acest proiect urmărește îmbunătățirea condițiilor de transport pentru cursanți, cu precădere pentru cei din zonele izolate, cu o populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum de energie redus.

Tot prin PNRR, în comuna Forăști vor fi amplasate șase stații de încărcare pentru mașinile electrice, din care 4 în Oniceni și 2 în Manolea, valoarea investiției fiind de peste 1 milion de lei.

Și pentru că tehnologia este tot mai prezentă în toate domeniile, edilul Brăduț Avrămia a hotărât să acceseze bani europeni și pentru digitalizarea unităților școlare. Potrivit primarului, acest proiect prevede dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ de pe raza localității. Această investiție se ridică la aproape 1,5 milioane de lei, bani atrași prin PNRR.

„Încercăm să creăm un mediu școlar plăcut și atractiv atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Este foarte important ca aceștia să beneficieze de condiții moderne pentru a putea face performanță”, a spus primarul comunei Forăști, Brăduț Avrămia.

Și cum în ultima perioadă se pune un foarte mare accent pe colectarea selectivă a deșeurilor, edilul de la Forăști a făcut un proiect care vizează și acest domeniu. Investiția va fi realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se ridică la peste 4,5 milioane de lei. Astfel, după implementarea acestui proiect, cetățenii din comuna Forăști vor avea la dispoziție un centru modern de colectare a deșeurilor de toate tipurile.

„Acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări”, a spus primarul Brăduț Avrămia.

 

Fondurile guvernamentale – la baza multor proiecte ale primarului Avrămia

 

Cu fonduri guvernamentale, atrase prin diferite programe, în comuna Forăști sunt în curs de realizare nu mai puțin de 9 proiecte importante.

Doar prin Compania Națională de Investiții (CNI) în evaluare sau execuție sunt 6 proiecte, celelalte 3 fiind atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Astfel, prin CNI se lucrează la construirea unui dispensar uman nou, ce va găzdui cabinete de medicină de familie, stomatologie și o farmacie. Totodată, în incinta clădirii sunt prevăzute și apartamente pentru medicii specialiști. Această investiție se ridică la peste 7,6 milioane de lei.

„Am predat amplasamentul către CNI, iar într-un timp scurt urmează să înceapă lucrările”, a spus primarul Avrămia.

Tot pe această axă de finanțare, în satele Oniceni și Boura vor fi construite săli de sport moderne, cu capacitatea de 102 locuri în tribune, valoarea fiecărei investiții ridicându-se la 3,8 milioane de lei. Edilul a subliniat că pentru Sala de Sport din Oniceni a fost încheiat deja contractul de lucrări cu o firmă din Baia Mare, cea din Boura aflându-se în evaluare la CNI.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, în satele Ruși și Manolea este în implementare un proiect în valoare de 6 milioane de lei, ce prevede modernizarea drumurilor calamitate, iar un altul, ce a fost estimat la peste 24 de milioane de lei, se află în evaluare la Compania Națională de Investiții. La aceste două investiții se mai adaugă încă una, la fel de importantă, ce se ridică la peste 4,5 milioane de lei și care prevede modernizarea altor drumuri afectate de inundații, aici mai rămânând de executat lucrări doar în Antoceni și Forăști.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, edilul Brăduț Avrămia are trei proiecte importante. Primul dintre ele, cel privind extinderea rețelei de canalizare în satele Oniceni și Roșiori, este deja în execuție. Acesta se ridică la aproape 12,5 milioane de lei.

Cea de-a doua investiție realizată prin acest program guvernamental prevede construirea mai multor poduri și podețe în satele Oniceni și Boura.

„Acest proiect are o valoare de aproape 4 milioane de lei, iar în prezent suntem în etapa de contractare. După ce vor fi făcute toate demersurile legale, vor începe și lucrările”, a adăugat Brăduț Avrămia.

Și cum prețul lemnului de foc este instabil, dar și pentru a crește confortul cetățenilor, comuna Forăști va fi racordată la gaz metan. Această amplă și importantă investiție va fi realizată tot cu fonduri guvernamentale, atrase prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea totală fiind de 62 de milioane de lei.

„Vom construi rețele de distribuție a gazului metan în toate satele comunei Forăști, așa încât cetățenii să se poată racorda și să scape de grija aprovizionării cu lemne”, a conchis primarul de la Forăști.

Realizările de până acum, precum și ritmul alert în care se fac investițiile în comună îl obligă în continuare pe primarul Brăduț Avrămia să mențină standardele ridicate și să lucreze constant la noi și noi proiecte de dezvoltare a comunei Forăști.