Investiții importante, finalizate anul acesta în comuna Iaslovăț

Proiecte importante pentru comunitate sunt în implementare în comuna suceveană Iaslovăț, comună care, de-a lungul anilor, a cunoscut o evoluție vizibilă. Astfel, datorită investițiilor pe care edilul Ion Cotoară le-a implementat în localitatea pe care o reprezintă, cetățenii beneficiază de mai mult confort, dar și de condiții moderne de trai.

Până la sfârșitul acestui an, locuitorii comunei Iaslovăț se vor putea branșa și racorda la rețelele de apă și canalizare și asta pentru că proiectele ce prevăd aducțiunea de apă și construirea rețelei de canalizare vor fi finalizate.

„Lucrările la rețelele de apă și canal sunt în proporție de 90% executate și vor fi finalizate până la sfârșitul lunii noiembrie, urmând ca mai apoi să se facă recepția la terminarea lucrărilor. Lucrările la rețeaua de apă au început în 2009 prin 577 și preluate prin PNDL 1, iar cele la rețeaua de canalizare au demarat în anul 2015, prin PNDL1. Au fost prelungite termenele de execuție, însă ne încadrăm în ultimul termen. Adică vom finaliza lucrările până la 31 decembrie 2022. Mai mult de atât, suntem condiționați și de noul proiect obținut prin PNI «Anghel Saligny» să prezentăm procesul verbal de terminare a lucrărilor”, a declarat primarul comunei Iaslovăț, Ion Cotoară.

Totodată, edilul a precizat că cele două proiecte prevăd, pe lângă rețelele de apă și canalizare, și construirea unei stații de tratare a apei și a unei stații de epurare modulară, dar și a unui bazin de stocare a apei din cele patru puțuri de mare adâncime.

Tot cu fonduri guvernamentale, prin PNDL 2, în comuna Iaslovăț se lucrează la modernizarea a trei tronsoane de drum, din care unul prin asfaltare și două prin betonare, ce însumează 2,7 kilometri. Potrivit edilului Ion Cotoară, lucrările aferente acestei investiții sunt realizate în proporție de 80% și vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

Din bugetul local al comunei, este în curs de execuție un proiect ce vizează modernizarea unui tronson de drum de 0,365 de metri liniari, lucrările fiind executate în proporție de 90%, iar finalizarea acestora urmând a se face în luna septembrie, când va fi și recepția finală.

„Tot din bugetul local, s-au executat lucrări de pietruire a mai multor drumuri de pământ ce duc la noile locuințe construite, iar în perioada următoare vor intra în etapa a doua de modernizare. Adică vor fi betonate sau asfaltate, după caz”, a adăugat Ion Cotoară.

Și pentru că sediul Primăriei reprezintă cartea de vizită a unei localități, se lucrează intens la construirea noii clădiri ce va găzdui unitatea administrativ teritorială. Trebuie precizat că lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat, constructorul reușind să efectueze deja 50% din întregul proiect de investiție.

„Consider că sediul Primărie trebuie să fie deosebit pentru că arată respectul față de oameni și reprezintă cartea de vizită a comunei. Această nouă construcție se va alinia perfect lângă Dispensarul uman, dar și lângă celelalte investiții din comună”, a declarat primarul Ion Cotoară.

Și pentru că nevoile cetățenilor sunt într-o permanentă schimbare, edilul de la Iaslovăț caută permanent noi surse de finanțare pentru a implementa proiectele necesare creșterii calității vieții locuitorilor pe care îi reprezintă. Astfel, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a fost depus un proiect ce vizează eficientizarea energetică a clădirii Școlii Nr. 2 Iaslovăț, dar și unul privind actualizarea Planului Urbanistic General care a expirat în 2022. Trebuie spus că cel din urmă proiect a și primit finanțarea, iar în perioada următoare se va face achiziția publică.

Un alt proiect ce a primit deja finanțare este cel privind modernizarea a 5,6 km de drum, acesta fiind accesat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Pe mare parte dintre cele 13 tronsoane ce vor fi modernizate au fost făcute lucrările la rețelele de apă și canalizare”, a spus edilul Cotoară.

Comuna Iaslovăț rămâne un loc care se dezvoltă inteligent, cu respect pentru tot ceea ce înseamnă tradiţii şi identitate rurală.