Investiții în toate domeniile, în implementare la Dorna Arini

Anul 2023 a fost unul rodnic pentru comuna suceveană Dorna Arini și asta datorită multelor proiecte concretizate pentru comunitatea de aici.

Dacă mandatul primarului Andrei Mazăre a început cu pași mici, cu acțiuni de ecologizare, astăzi putem vorbi de investiții palpabile, unele deja realizate, altele în curs de implementare.

Unul dintre proiectele mult așteptate este cel privind rețelele de apă și canalizare, implementat cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală II. Această investiție, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, se apropie de recepția finală, iar în primăvara anului viitor urmează să fie complet funcțională.

Prin Agenția Fondului pentru Mediu, în comuna Dorna Arini se implementează un alt proiect important, a cărui valoare se ridică la aproximativ 1 milion de lei. Este vorba despre modernizarea iluminatului public stradal, cu 360 de lămpi noi ce vor avea și un sistem de telegestiune performant. Corpurile de iluminat vor ajunge la Dorna Arini în luna decembrie, iar în primăvara anului viitor, când vremea va permite, vor fi montate pe stâlpi.

Și pentru că infrastructura rutieră este principala dorință a cetățenilor, cu fonduri guvernamentale atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în localitate vor fi asfaltate trei drumuri comunale, ce însumează 4 kilometri.

„Deja au fost pregătite terasamentele și, unde a fost nevoie, s-au făcut șanțurile cu rigole betonate, urmând ca din primăvară cele 3 drumuri să fie asfaltate. Este foarte important pentru noi să facem lucrări de calitate și, de aceea, optăm ca lucrările de asfaltare să fie făcute în primăvară”, a spus primarul comunei Dorna Arini, Andrei Mazăre, care a adăugat că valoarea proiectului se ridică la 8 milioane de lei.

Cu fonduri europene, atrase de Primăria Dorna Arini prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va fi implementat și un proiect de digitalizare a comunei, ce va asigura o platformă de guvernare inteligentă a comunității, cu aplicație iOS și Android gratuită pentru cetățeni, puncte de aprindere dotate cu sistem de telegestiune, stâlpi de iluminat inteligenți, dotați cu senzori și WiFi, stații pentru transportul în comun, dotate cu senzori și WiFi, routere WiFi și 2 stații de încărcare a autovehiculelor electrice și hybrid. Această investiție se ridică la 2,2 milioane de lei.

Tot cu bani de la Uniunea Europeană, edilul de la Dorna Arini va construi și un centru de colectare prin aport voluntar a deșeurilor de toate tipurile (CAV), investiție, care se ridică la peste 3,8 milioane de lei plus TVA.

„Este o investiție foarte importantă pentru comuna noastră pentru că oamenii vor avea unde să ducă toate deșeurile din gospodărie, fără să mai fie nevoiți să le arunce în locuri neadecvate”, a declarat primarul comunei Dorna Arini, Andrei Mazăre.

Edilul a explicat că acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.

De asemenea, cu fonduri europene se va reabilita și școala cu clasele I-IV Rusca. Acest proiect, care se află în procedură de desemnare a constructorului, prevede reabilitarea totală a unității școlare. Astfel, va fi schimbat acoperișul, clădirea va fi izolată termic, se va înlocui tâmplăria, se vor moderniza instalațiile electrică și termică și se vor face finisajele interioare. Iar pentru a veni în completarea investițiilor deja realizate în unitățile școlare din comună, primarul Andrei Mazăre a accesat și un proiect privind dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a acestora. Această investiție, care se ridică la 100.000 de euro, se află tot în procedură de desemnare a constructorului.

Și cum noi strategii sunt pe cale de a fi finalizate de AFIR, prin Grupurile de Acțiune Locală, edilul Andrei Mazăre a spus că, indiferent care vor fi domeniile spre care se vor îndrepta, el va face proiecte și va aplica pentru finanțare.

Determinarea edilului de la Dorna Arini de a lăsa ceva în urma lui a mișcat lucrurile, iar astăzi putem vorbi despre o dezvoltare reală și sustenabilă a acestei localități.