Ioan Măriuța: „Aeroportul Suceava și-a modificat fizic fluxurile pentru pasageri”

Directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, a declarat, duminică, după aterizarea primului avion care a beneficiat de condițiile Air-Schengen că la aeroport s-au modificat fluxurile pentru pasageri.

„Dacă până în prezent operam pe fluxuri eșalonate în timp, la ora actuală fluxurile sunt delimitate fizic deoarece trebuie să operăm o paralelă în extra-Schengen cât și în intra-Schengen atât pe sosiri cât și pe plecări. În prezent avem curse în intra-Schengen pentru Germania și Italia, extra-Schengen avem Anglia, Tunisia, Turcia”, a spus Măriuța.

Noile modificări înseamnă că pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, ci se vor deplasa direct către porțile de îmbarcare, cu mențiunea că, în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară.

„Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și dreptul de ședere al persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-o astfel de situație, colegii noștri vor putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei, de asemenea vor putea face verificări în bazele de date operative. Polițiștii de frontieră au în dotare dispozitive mobile de control cu ajutorul cărora vor efectua aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria, însă dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor lua măsuri legale ce se impun.

Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților abilitate, iar celor care au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate ori sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a explicat Alina Petraru, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava.