IPS Teodosie, acuzat de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică. Sinodul BOR se va reuni în şedinţă la finalul lunii februarie

Conform purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, printre temele ce urmează a fi abordate se numără și ‘încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică’ de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Vineri, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis un comunicat referitor la propunerea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie în care afirmă că ‘încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică’ vor fi subiecte aflate pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod, potrivit dcnews.ro.

Potrivit sursei menționate, solicitarea făcută de Arhiepiscopia Tomisului, aceea de a deveni Mitropolie, a fost deja discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

‘În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan’, a transmis Cancelaria Sfântului Sinod.

Totodată, conform comunicatului, ‘întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan’, potrivit Agerpres.