Curtea de Apel București a stabilit prelungirea cu 30 de zile a arestării preventive a judecătoarei din Suceava – Ana Maria Chirilă, acuzată de procurorii PICCJ de fapte de crimă organizată și de scurgere de informații vitale din anchetele DIICOT către clanuri de traficanți de droguri.
„În temeiul art.236 alin.1 și 2 rap. la art.234 alin.1 din Codul de procedură penală, admite, în parte, propunerea formulată de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția de Urmărire Penală şi dispune: 1. Prelungirea pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.11.2023 şi până la data de 10.12.2023 a măsurii arestării preventive a inculpatului PÎNZARI MIHAI, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații prev. de art.48 din Codul penal, rap. la art.12 lit.b teza I și teza a II-a din Legea nr.78/2000 și dare de mită, prev. de art.290 alin.1 din Codul penal, rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, ambele cu aplic. art.38 alin.1 din Codul penal”, potrivit soluției.
Judecătoarea a fost reţinută pe 12 octombrie de Parchetul General şi arestată preventiv de Curtea de Apel Bucureşti.
Ea este acuzată că, în baza prerogativelor specifice funcţiei de judecător pe care o exercita, le-ar fi dezvăluit suspecților că sunt vizați de urmărire penală şi măsurile dispuse într-un dosar DIICOT.
În același timp, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, ea a primit sau a acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinţa gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază şi protecţie, produse alimentare) în legătură cu măsurile dispuse şi hotărârile pronunţate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.
De asemenea, judecătoarea este acuzată de trafic de influenţă.