Judecătorul sucevean Cristi Danileț, dialog cu elevi de gimnaziu: Am întrebat cât costă gramul de cannabis. Mi s-a răspuns că 60 de lei

Judecătorul Cristi Danileț, originar din municipiul Vatra Dornei, a povestit că, la o întâlnire cu elevii unei școli din Oradea, i-a întrebat pe aceștia cât mai costă gramul de cannabis, iar ei i-au dat prețul exact. Danileț spune că un dialog similar a avut loc într-o altă școală, cu câteva zile mai devreme, potrivit educațiaprivată.ro.

Azi dimineață am fost la Școala Gimnazială Ioan Bogdan din carierul Oncea din Oradea. M-a invitat d-na profesoară Anne Marrie Malita. Programasem o oră de #educatiejuridica cu elevii din clasa a VI-a și a VIII-a. Dar am mai rămas pentru încă o oră cu elevii din clasa a V-a și a VII-a.

Am discutat despre #bullying și am aflat că asta e nimic pe lângă violența școlară. Copiii lovesc înapoi pe cei care i-au lovit pentru a fi „egali”. Azi au aflat că nu e voie ca lovim pe nimeni, nici pe un copil, nici pe un adult. Și că nu avem voie să ne răzbunăm, pentru că nimeni nu are voie să își facă singur dreptate.
Am discutat despre armele albe la școală. Azi copiii au aflat că nu e voie nici cu brichetă sau cu spray paralizant șa școală, în autobuz sau la ștrand. Nici nu au voie să folosească telefonul la ore, decât pentru a-și descărca aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar”.

Am întrebat cât a mai ajuns gramul de cannabis. Mi s-a răspuns că 60 de lei. Acum câteva zile mi s-a spus în altă școală că e 80 lei. Mda, depinde de dealer. În fine, e infracțiune să ai #droguri asupra sa chiar dacă sunt pentru consumul propriu.

Am discutat despre sancțiuni date de profesori și de pedepse date de judecători. Azi am aflat că pentru faptele de furt, jaf sau violență comise de copiii mici se activează cei de la Protecția Copilului, dar pentru tinerii care au împlinit 14 ani se deschide dosar penal.

Am vorbit despre regulile din online. Azi au aflat că falsificarea datelor personale pentru a ne face cont în social-media mai înainte de 13 ani nu este permisă și că e nevoie de acordul părinților. Au mai aflat că e infracțiune deschiderea unui cont pe numele real al altei persoane. Că nu e voie să avem în telefonul mobil poze cu minori dezbrăcați chiar dacă persoana din imagine ne-a trimis de bună voie acea fotografie. Că nu e voie să înjurăm pe cineva sau să îl acuzăm în mod nereal de săvârșirea unei fapte grave, căci se încalcă Constituția. Că poți fi găsit dacă faci ceva ilegal și pe o aplicație de comunicare, și pe dark web.

În final, am ajuns la concluzia că legile sunt făcute să ne protejeze, dar că nu e suficient: trebuie să veghem tot timpul ca și ceilalți să respecte regulile. Doar astfel putem fi toți în siguranță!