Justiţia germană a dat undă verde amplasării unui tanc rusesc capturat vizavi de ambasada rusă din Berlin

Un tribunal german a decis că activiștilor ar trebui să li se permită să plaseze un tanc rusesc capturat în fața ambasadei Rusiei din Berlin, respingând obiecțiile oficialilor locali care s-au opus ideii, relatează Deutsche Welle, preluată de hotnews.ro.

Doi operatori de muzee din Berlin au câștigat la apel după ce cererea lor inițială de a plasa tancul care a suferit avarii semnificative înainte de a fi capturat în fața ambasadei ruse din centrul Berlinului a fost refuzată de autoritățile locale.

Hotărârea, care poate fi atacată de autorități la o instanță superioară, obligă districtul Mitte din capitala germană să permită o acțiune pe care a încercat la început să o blocheze.

Enno Lenze și Wieland Giebel de la muzeul „Berlin Story Bunker” au propus pentru prima dată ideea în iunie, spunând că doresc să plaseze tancul T-90 avariat în afara ambasadei Rusiei, pe renumitul bulevard Unter den Linden pentru o perioadă de două săptămâni.

Cei doi au spus că au fost inspirați de acțiuni similare în orașe precum Kiev, Praga și Varșovia.

„Dar, orașul Berlin a spus ‘nu’”, a anunțat Lenze, adăugând că oficialii din districtul Mitte „au avut motive hilare”.

În primul rând, au spus că [acțiunea] va pune în pericol siguranța Republicii Federale Germane. Ar putea pune în pericol șoferii de biciclete, pietonii, șoferii de mașini, șoferii de camioane. Ar putea traumatiza refugiații sirieni. Ar putea fi un fel de problemă pentru standul de kebab de peste drum și așa mai departe”, a relatat acesta.

Tancul rusesc avariat va fi expus vizavi de ambasada rusă

O altă justificare a oficialilor germani a ținut de faptul că „foarte probabil oameni au murit” în vehiculul de luptă avariat, menționând însă și eventuale repercusiuni negative asupra relațiilor externe ale Germaniei.

Deși le-a dat câștig de cauză activiștilor, Curtea de arbitraj din Berlin a respins însă marți o parte din planurile lor. Acesta a spus că centrul bulevardului Unter den Linden probabil nu ar putea suporta cele aproximativ 40 de tone de metal ale tancului scos din uz, sugerând în schimb ca el să fie amplasat pe Schadowstrasse, o stradă din apropiere aflată vizavi de ambasadă.

Instanța a recomandat de asemenea ca această stradă mai mică să fie închisă, pentru a evita orice risc de perturbări ale traficului.

Tribunalul din Berlin a mai afirmat că o altă întrebare ridicată de oficialii districtului Mitte, dacă exponatul ar putea fi clasificat în mod corect drept „art”, nu este relevantă.

Dacă această acțiune constituie sau nu artă este irelevant, pentru că, în orice caz, ca exprimare a opiniei, se încadrează sub protecția constituțională a libertății de exprimare”, a spus instanța într-un comunicat de presă în care și-a explicat decizia, scrie psnews.ro.