Laboratorul de cercetare pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor de la Salcea, aproape funcțional

Marți, 5 decembrie, la sediul noului laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor în cadrul Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani s-a desfășurat o conferință de prezentare a acestei investiții importante pentru județul Suceava. La eveniment au luat parte președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, rectorul USV, Valentin Popa, prorectorul USV Mihai Dimian – presedintele Consiliului Director, Irina Vasilciuc, administratorul public al județului Suceava, dar și alți reprezentanți ai mediului universitar sucevean și ai Clusterului Suceava-Botoșani.

Astfel, s-au vizitat cele 3 componente ale Laboratorului, respectiv componenta microbiologică, componenta fizico-chimică și componentă de biologie moleculară și analize genetice, ulterior fiind prezentate primele concluzii.

„Este prima acțiune concretă, primul proiect de aproape 1 milion de euro pentru siguranța alimentelor și, mai exact, a consumatorilor. Consiliul Județean Suceava contribuie cu 1,3 milioane de lei. Aici se pot face 93 de tipuri de analize. Cei care desfășoară activități în domeniu pot veni la acest laborator, iar acest lucru este foarte important. De altfel, mă bucur foarte mult de prezența Universității, care are un rol deosebit”, a transmis președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a adăugat că: „Mi-aș dori să facem la Suceava și un cluster pe medicină. Sunt fonduri și vreau să aducem la masa discuțiilor toate spitalele din Suceava și Botoșani, iar în centru să fie Facultatea de Medicină de la USV”.

De cealaltă parte, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa, a lansat o invitație către antreprenorii din domeniul alimentar să vină și să vadă acest Laborator și să utilizeze întreaga experiență a tuturor celor care au muncit la acest proiect.

„Acest proiect extrem de dificil nu a putut să aibă întreaga logistică a Universității, pentru că acest Cluster este de sine stătător. De aceea, a fost un proiect extrem de dificil, care a ajuns la capăt. Noi vom fi bucuroși să vedem că aceste echipamente, mai mult sau mai puțin costisitoare, sunt folosite de firme, dar mai ales pentru crearea de noi produse alimentare”, a spus rectorul Valentin Popa.

Trebuie spus că obiectivul general al proiectului vizează creșterea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul de specializare inteligentă Bioeconomie a Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani, prin dezvoltarea unui laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor și prin diversificarea ofertei de servicii prestate la nivelul clusterului.

Valoarea totală a proiectului este de 4.379.531,57 lei, din care 2.582.780,97 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă, 2.195.363,83 lei fiind cofinanțarea Fondului European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate, iar 387.417,14 lei fiind cofinanţarea Guvernului României, perioada de implementare a proiectului fiind 25.10 2022 – 31.12.2023.