Laboratorul de Medicină Nucleară al SCJU Suceava, dotat cu un scintigraf modern

Un nou scintigraf modern, de ultimă generație, a intrat în dotarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava (SCJU). Noul aparat are o valoare de 450.000 de euro și a fost achiziționat printr-un proiect transfrontalier. 

Noul scintigraf a fost prezentat de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, împreună managerul SCJU, dr. Alexandru Calancea, dr. Dimitrie Siriopol, directorul medical al SCJU, și dr. Mihai Guțu, coordonatorul Laboratorului de Medicină Nucleară.

„În urmă cu 2 ani s-a înființat acest Laborator de Medicină Nucleară, care a devenit extrem de frecventat. Peste 2.000 de pacienți au venit până acum să-și facă analizele la aparatele de aici. Aproximativ 400 de oameni au venit pentru PET-CT. Este o examinare foarte complexă pentru depistarea cancerului, iar acum s-a cerut suplimentarea personalului. Sunt cinci oameni care lucrează, au cerut dublarea numărului de oameni, să lucreze în două schimburi și vor un ritm de circa 1.000 de pacienți pe an care să fie examinați aici, la scintigraf și în jur de 400/an să fie examinați la PET-CT. Este o activitate complexă de depistare a cancerului și, de asemenea, sunt acele metode moderne acum de tratament, fie că vorbim de radioterapie, chimioterapie sau această terapie cu izotopi. Mă bucur că este o investiție a Consiliului Județean Suceava pe un program transfrontalier. Aparatul costă circa 450.000 euro. Este un aparat care diagnostichează cancerul, avem nevoie de așa ceva și vă aduc aminte că aici, la Suceava, noi facem investiții. Noul spital de oncologie este construit în proporție de 50% și în felul acesta pacienții n-o să mai fie nevoiți să meargă la Iași, la Târgu Mureș, la Cluj, să aștepte luni întregi. În această investiție transfrontalieră suntem parteneri cu cei de la Cernăuți. Și de la spitalul de acolo vin beneficiari ai acestui proiect mare, dar pentru Suceava vine ca o mănușă acest scintigraf pentru depistarea bolilor atât de frecvente, din păcate, în ultima perioadă”, a declarat președintele Gheorghe Flutur.

De cealaltă parte, managerul Spitalului Clinic Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, a precizat că activitatea unității spitalicești se bazează pe doi piloni, respectiv cel al investițiilor și celmedical.

„Dacă este să mă refer la investiții, vreau să mulțumesc președintelui CJ Suceava, dl. Gheorghe Flutur, și întregului Consiliu Județean Suceava pentru că au înțeles de fiecare dată când spitalul a venit cu cereri de finanțare pentru a investi în acest spital. În anul 2021, acest laborator a primit autorizația de funcționare și iată că în decembrie 2023, o nouă investiție în acest laborator. La acea dată a a fost vorba de o investiție de aproximativ 4 milioane de euro și iată că în decembrie 2023 mai investim 400-450.000 de euro în acest laborator. Aceste investiții se fac pentru că a crescut foarte multă adresabilitatea și avem adresabilitate crescândă din toate orașele Moldovei și din afara regiunii Moldovei. Și aici pot să spun Galați, centru universitar, Brăila, Iași, Vaslui, Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani și din afara Moldovei – Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu. De aceea este nevoie de această investiție și cei din Consiliul Județean au înțeles și ne-au sprijinit. Această adresabilitate mare a dus la timpi de așteptare de aproximativ o lună de zile pentru o explorare la scintigrafie și astfel vom scurta foarte mult acest timp la Spitalul Clinic Județean Suceava. În alte centre universitare acest timp este de luni de zile și astfel venim în sprijinul pacienților. (..)  Vrem să mărim schema de personal, vrem să aducem doctori noi în această zonă, pentru că este o verigă extrem de importantă din zona medicală a Spitalului Județean”, a declarat managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea.

La rândul său, directorul medical al SCJU, dr. Dimitrie Siriopol, a precizat că explorările din cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară se încadrează într-o zonă de nișă, o zonă de performanță medicală

„Avem discuții și cu alți medici pentru a veni  la Suceava, pentru a reuși mărirea timpului de lucru și a perioadei în care se realizează investigații”, a spus directoru medical al SCJU, dr Dimitrie Siriopol.

Dr. Mihai Guțu, coordonatorul Laboratorului de Medicină Nucleară, a declarat că noul dispozitiv  va permite realizarea unui flux mai mare de pacienți.

„După cum a spus și domnule președinte, sunt foarte multe cereri din, hai să spunem, provincie, din regiunile alăturate. Din păcate, patologia oncologică este cea care este cu ponderea cea mai mare în investigație, dar cu aceste dispozitive se pot investiga și alte tipuri de patologii, nu doar oncologie. Avem scintigrafii cardiace, scintigrafii renale și așa mai departe. Cu siguranță ne vom extinde direcția de examinări. Vom aduce noi radioizotopi. Acum suntem în demersuri avansate pentru autorizarea operatorului pentru radioizotopi care vor fi utilizați, zic eu, în premieră națională.

Rămâne să obținem autorizația și în rest, activitatea cu siguranță va fi una în creștere exponențială. Bineînțeles, va fi nevoie de personal aferent pentru a susține această activitate și sperăm în susținerea organelor abilitate”, a declarat medicul Mihai Guțu.