Președinta Organizației Județene a Femeilor Social Democrate Suceava, Larisa Blanari, a participat miercuri, 25 octombrie, la Bruxelles, la o serie de manifestări, la care a luat parte și comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, evenimentul fiind organizat la inițiativa europarlamentarei Rovana Plumb.
Potrivit Larisei Blanari, primul eveniment la care delegația președintelor OFSD din România a luat parte este Conference on „Women – key players in ensuring a Just Transition” – Conferința „Femeile – actori cheie în asigurarea unei tranziții juste”.
Scopul acestei dezbateri a fost acela de a face schimb de opinii cu privire la beneficiile și provocările procesului de implementare a Green Deal la nivel local și național și de a identifica și evalua rolul specific al femeilor în asigurarea unei tranziții juste pe parcursul acestui proces de transformare.
Despre această importantă temă au vorbit comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, Excelența Sa Andreea Păstârnac, Ambasadoarea României în Belgia, Evelyn Regner, vicepreședinta Parlamentului European și Elisabetta Gualmini și Rovana Plumb, vicepreședinte ale grupului S&D.
„După dezbaterea de la Parlamentul European, am luat parte la o cină de lucru, care a abordat o altă temă importantă, printre aspectele atinse, numărându-se și acela că femeile prezintă un risc mai mare de a trăi în sărăcie, din multe motive diferite, legate de împărțirea rolurilor în familie. De aceea, accentul trebuie pus pe barierele structurale care stau la baza transformării digitale și pe promovarea în funcții de conducere a fetelor și a femeilor, pentru a asigura strategii sustenabile pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, reducerea riscului de dezastre și gestionarea incluzivă și durabilă a resurselor naturale”, a transmis, de la Bruxelles, Larisa Blanari, președinta OFSD Suceava.
Manifestările au continuat și joi, 26 octombrie, cu o conferință privind asigurarea echilibrului femeilor din zonele rurale ale Uniunii Europene.
„S-a discutat despre faptul că inegalitatea de gen nu este doar o problemă de justiție, ci și de productivitate agricolă, securitate alimentară și dezvoltare rurală. Accentul va fi pus pe rolurile importante jucate de femeile din comunitățile rurale și pe numeroasele dificultăți cu care se confruntă în ceea ce privește accesul pe piața muncii, participarea la luarea deciziilor, echilibrul dintre viața profesională și cea privată și accesul la finanțare”, a adăugat Larisa Blanari.
Ea a precizat că discursurile acestei conferințe au fost susținute de către Rovana Plumb și Gabriele Bischoff, vicepreședinte ale grupului S&D, Ioana Cîrciu, reprezentanta Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, Roxana Rizea Macias, coordonatoarea activităților plenare ale grupului S&D și Codruța Liliana Filip, coordonatoarea PES Diaspora.
Ziua de joi a continuat cu prânzul de lucru în cadrul căruia s-a discutat despre „femei – un jucător cheie în asigurarea tranziției juste”.
„Scopul discuției a fost de a face schimb de opinii cu privire la beneficiile și provocările procesului de implementare a «Green Deal» la nivel local și național, în actuala tranziție climatică”, a mai spus președinta OFSD Suceava.
Ulterior, delegația femeilor social democrate a vizitat Parlamentul European, iar ziua s-a încheiat cu o cină de lucru, pe tema decalajului de gen în domeniul ocupării forței de muncă, în contextul tranziției echitabile.
Președinta OFSD Suceava a subliniat că femeile sunt subreprezentate în sectoarele considerate cheie pentru tranziția ecologică, iar acestea ar trebui încurajate și sprijinite pentru a-și urmări dezvoltarea profesională.
„Accentul se va concentra asupra efectelor sociale ale participării femeilor pe piața muncii, în contextul tranziției juste, deoarece aceste efecte depășesc sfera economică și se extind asupra bunăstării femeilor și a societății în ansamblu”, a mai spus Larisa Blanari.