Legea în democraţia românească – un apendice al statului de drept?

Nu ştiu ce zic sondajele, dar am impresia că AUR este deja al doilea partid din ţară. Şi nu pentru că politicienii AUR conving prin prestaţia lor, ci pentru că PSD şi PNL dezamăgesc tot mai mult. Românii s-au săturat să afle de la TV, sau de pe net, sau de pe stradă că „nu se poate”, „că nu-i momentul”, că „avem alte priorităţi”, „că U.E”, că „NATO”, că că, că că, că că….Vor fapte. Nu scuze. Şi e drept că actuala coaliţie a luat unele măsuri care în teorie sunt bune pentru populaţie. Doar că nu au mai verificat ulterior dacă şi cum sunt puse în practică. Aici s-a rupt lanţul de iubire între oameni şi actuala clasă politică. Pentru că legi sunt, suficiente şi acoperă atât nevoile cât şi drepturile cetăţenilor. Dar punerea lor în practică lasă de dorit la nivelul întregii ţări. De asta un drogat ucide doi oameni după ce este oprit de două ori de poliţie în aceeaşi seară, de asta un doctor îşi permite să ignore o mămică suferindă şi s-o lase să moară,  de asta au loc explozii ca cea de la Crevedia, de asta preţurile rămân mari deşi sunt alimente la care ar fi trebuit să scadă, de asta preţul la benzină creşte, deşi ar trebui să fie mai jos, de asta ţara arde şi baba se piaptănă.

Repet, legi sunt. Legi bune, gândite în folosul cetăţeanului. Suficiente. Bine, mai sunt şi legi cu dedicaţie, pentru folosul unui cetăţean, poate doi,  dar aceste cazuri sunt rare comparabil cu mormanul de legi care sunt facute pentru cetăţeni. Doar că nu sunt aplicate corespunzător.

Să luăm un caz banal. Suni la poliţie pentru tulburarea liniştii publice. Vine poliţia. Constată că cel care tulbură liniştea este fiul lui cutărescu sau chiar un fost coleg de liceu. Ce face poliţia? Îi zice pe un ton prietenesc să dea muzica mai încet şi pleacă.  Dacă mai suni odată, culmea e că găseşte legea care prevede să nu suni din motive neintemeiate la 112 şi îţi dă ţie amendă, că doar aşa-i în tenis. Deci legea se aplică preferenţial, că doar…suntem şi noi oameni, ce Dumnezeu! Supuşi subiectivismului. Nu contează că unul dintre cele mai importante principii ale statului de drept prevede clar că „toţi oamenii sunt egali în faţa legii”. Ne băgăm picioarele în ele principii, că doar e democraţie, ce aia a noastră!

Partidele vechi ar creşte în sondaje şi şi-ar conserva electoratul dacă ar reuşi să pună în practică cum trebuie legile deja existente. România efectiv ar renaşte dacă prin instituţiile statului asta s-ar urmări: respectarea legii. Atât. Nici măcar nu e nevoie de legi noi. Sunt suficiente cele deja în vigoare. Şi dacă astea s-ar respecta, în maxim 5 ani, România şi-ar reveni din toate punctele de vedere. Dau asta în scris! Dar cât timp legea se aplică opţional, pe bază de criterii subiective, pe bază de cumătrii, prietenii, relaţii politice, etc., vom continua să mergem din rău în mai rău.

Iar faptul că AUR este al doilea partid ca mărime, nu e neapărat un lucru bun. Bine, ei declară că iubesc ţara. Dar într-o democraţie nu poţi numai să-ţi iubeşti ţara. Trebuie să o iubeşti într-un mod profesionist, democratic, responsabil, regulamentar şi obiectiv….altfel situaţia degenerează în siluire naţională şi dictatură clasică.