MAE respinge declarațiile lui Putin „care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale de la Ucraina”

Ministerul Afacerilor Externe al României a reacționat, sâmbătă, după ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat România că vrea bucăți din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina. MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, transmite MAE, potrivit digi24.ro.

În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, cu ocazia Zilei Unității Naționale, că Occidentul a denaturat în mod intenționat adevărul despre Al Doilea Război Mondial, dar și despre rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste. De asemenea, liderul de la Kremlin a acuzat România și Polonia că vor teritorii din Ucraina.

Știm despre ideile politicienilor din Polonia de a face o țară „de la o mare, la altă mare”, înainte de Al Doilea Război Mondial se vorbea mult despre asta. Era o idee fixă. De la Marea Baltică la Marea Neagră. Vedem acum că oficialii polonezi și ucraineni se iau în brațe, dar această idee este vie. Iar ideea absorbirii Ucrainei tot acolo e. Tot așa cum se discută, cu siguranță, despre returnarea acelor teritorii care au fost luate Poloniei, trebuie să recunoaștem că au fost luate de Stalin, după Al Doilea Război Mondial. Teritorii mari din România, din Ungaria, au fost luate. Nu este nicio coincidență că am spus la Valdai că Rusia poate fi singurul garantor real al statalității și suveranității ucrainene„, a declarat Putin, potrivit psnews.ro.