Marcel Boloș: Nu vreau să bulversez sistemul public, dar trebuie revizuit numărul de bugetari

Ministrul Boloș susține că un al doilea scenariu, după ce cel referitor la tăierea salariilor bugetarilor a fost respins, ar fi revizuirea numărului bugetarilor. Oficialul a precizat că acest scenariu trebuie asumat politic și decis de Coaliție.

„Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de Coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a afirmat Marcel Boloș, conform adevarul.ro.

Prima variantă, cea referitoare la tăierea salariilor bugetarilor, a fost respinsă deja de Coaliția de guvernare.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că România poate adopta „măsuri răzlețe”, cum ar fi supraimpozitarea, însă acestea trebuie să facă parte din reforma pensiilor și salarizării.

De asemenea, acesta a precizat că „nu știu dacă supraimpozitarea se poate aplica doar bugetarilor”, precizând că „o regulă fiscală trebuie să fie unitară”.

Boloș: Pachetul de măsuri trebuie să fie mai complex
Ministrul Investițiilor a afirmat, la EuropaFM, că pachetul de măsuri legat de supraimpozitare va trebui cel mai probabil să fie unul mult mai complex, astfel încât să fie rezolvată „problema de sustenabilitate a acestei reforme importante”.

„Având în vedere că trebuie să rezolvăm pe fond o problemă de sustenabilitate pentru cele 110 miliarde lei – și este scris cu subiect și predicat în Planul Național de Redresare și Reziliență: pachetul de măsuri, doar cel legat de supraimpozitare, va trebui probabil să fie unul mai complex. Mai cuprinzător i-aș spune eu nu neapărat complex, dar unul mai cuprinzător în care să avem măsurile acestea combinate pentru să putem susține pe termen lung”, a spus Marcel Boloș la Europa FM.

Oficialul a precizat că rămâne la părerea „de a avea un pachet de măsuri mai cuprinzătoare care să rezolve pe fond problema de sustenabilitate a acestei reforme importante pentru România”, scrie psnews.ro.