Mațner Marius, fost consilier local al orașului Siret, trimis în judecată la începutul acestui an pentru viol și agresiune sexuală

Conform rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, Marius Mațner, fost consilier local al orașului Siret, din partea PSD, a fost trimis în judecată în data de 15.01.2024 pentru o serie de infracțiuni extrem de grave împotriva libertății sexuale a minorilor.

În concret, este vorba despre o infracțiune de viol și o infracțiune de agresiune sexuală. Conform informațiilor transmise redacției de către una dintre persoanele vătămate, care a preferat să păstreze anonimatul, inculpatul Mațner Marius este acuzat de aceea că:

  1. în perioada 2009 – 2015, a comis un număr nedeterminat de acte sexuale, abuzând-o sexual în mod repetat şi la intervale regulate de timp, sub formă de raporturi sexuale normale și orale și de altă natură pe persoana vătămată, minora A.A., care se afla în grija și paza sa, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „viol”, faptă prev. și ped. de art. 218 alin. 1 și alin. 3 lit. a şi c Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal.
  2. în perioada 2016 – 2017 a comis un număr nedeterminat de abuzuri sexuale, în mod repetat şi la intervale regulate de timp, sub formă de atingeri reciproce repetate în zona intimă, în dauna persoanei vătămate, minora B.B., întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ,,agresiunea sexuală”, faptă prev. de art. 219 alin. 1 și 2 lit. c, Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Mai trebuie remarcat faptul că, potrivit opiniei procesuale expuse de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, inculpatul Mațner Marius, prin faptele sale de viol și abuz sexual săvârșite împotriva minorilor, demonstrează o periculozitate extremă, accentuată de modul său de operare constant și sistematic. Elementele probatorii strânse în cele două situații de fapt nu doar că se susțin reciproc, dar și dezvăluie un model comportamental care subliniază un risc grav pentru societate. Analiza probelor din ambele cazuri evidențiază un tipar de comportament: inculpatul alege deliberat victime vulnerabile, exploatează în mod sistematic această vulnerabilitate și folosește tactici similare de manipulare și control. Prin abordarea sa repetitivă și calculată, Mațner Marius a demonstrat nu doar capacitatea de a comite astfel de infracțiuni, dar și o tendință clară de a continua aceste practici abuzive. Comportamentul său nu este izolat sau ocazional, ci face parte dintr-un mod de operare persistent şi bine stabilit.

Pe de altă parte, pe parcursul audierii, atât în calitate de suspect, cât și ulterior de inculpat, Mațner Marius și-a exercitat dreptul la tăcere referitor la infracțiunile ce fac obiectul acțiunii penale inițiate împotriva sa. Aceasta a refuzat să participe la testarea cu apartul poligraf, motivând că rezultatele unei astfel de proceduri nu sunt admise ca mijloc de probă în instanță. Mai mult, inculpatul a invocat existența unor probleme de sănătate de natură cardiacă, susținând că acestea ar putea afecta fiabilitatea rezultatelor testului poligraf. În acest context, Mațner Marius nu a furnizat documente medicale care să confirme diagnosticul afecțiunilor cardiace invocate.

Trebuie precizat că Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți a decis trimiterea în judecată a inculpatului abia după 4 ani.

În cauza penală urmează ca Judecătoria Rădăuți să se pronunțe cu privire la acuzațiile formulate împotriva cetățeanului din Siret, iar conform dispozițiilor procesual penale în materie, până la pronunțarea definitivă a unei hotărâri de condamnare, orice persoană este considerată nevinovată.