Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) investighează mai multe medicamente pentru gripă și răceală care pot provoca accidente vascular cerebrale sau atac de cord. Invitată la „Puterea Știrilor”, Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, a explicat că este vorba despre medicamentele care conțin pseudoefedrină și că, într-adevăr, acest risc există, în general în cazul persoanelor cu alte afecțiuni asociate.
„Vorbim de medicamentele care sunt compuse din mai multe substanțe active, care pe lângă substanța de bază, destinată scăderii febrei, reducerii durerilor musculare sau durerilor de cap specifice momentelor de răceală, au în compoziție o substanță, pseudoefedrină care ajută la descongestionarea căilor nazale. Descongestionare înseamnă că nasul persoanelor răcite devine extrem de inflamat și nu permite aerului să intre în el.
Aceste substanțe sunt benefice prin vasoconstricția pe care o produc la nivel local, permit ca persoana respectivă să aibă un confort respirator, însă acest lucru impune respectarea dozei de medicament administrată. Pentru că atenționarea pe care o avem din partea EMA vizează depășirea dozei recomandate în prospect, mai ales în cazul persoanelor care au și alte afecțiuni asociate.
Această vasoconstricție pe care o urmărim la nivelul căilor aeriene superioare și care aduce confort, dacă se produce la nivelul vaselor de sânge din inimă sau al vaselor de sânge de la nivelul creierului, pe un teren de arteroscleroză, adică vase care sunt pline de depozite de grăsime, în contextul inflamator indus de o infecție virală, poate să fie debutul unui accident ischemic, fie că vorbim de accident ischemic coronarian, adică un infarct miocardic, fie că vorbim de un accident vascular cerebral”, a declarat Beatrice Mahler, la „Puterea Știrilor”.
Avertismentul EMA
Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a început o analiză a medicamentelor decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranță, notează Reuters.
EMA a precizat că analiza vine în urma unor rapoarte privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat medicamente care conțin pseudoefedrină. Potrivit EMA, preocupările sunt legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier.
PRES și RCVS pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore.
„Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, se arată pe site-ul EMA.
Pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor, scrie psnews.ro.