Ministerul Dezvoltării a anunțat joi că a finalizat etapa de evaluare a cererilor de finanțare depuse de consiliile județene pentru amenajarea de trasee cicloturistice, finanțate prin PNRR. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, că, în urma evaluării, proiectul privind realizarea de trasee cicloturistice – piste de bicicletă, proiect care presupune un parteneriat între Consiliul Județean Suceava, lider de proiect, împreună cu 20 de primării, CJ Bistrița-Năsăud cu 15 primării și CJ Mureș cu 9 primării, a obținut cel mai mare punctaj .
“Până în ultima zi a anului vin vești foarte bune pentru județul Suceava. Credeam că vestea cu cei 63 milioane de lei pentru drumuri județene ar fi ultima veste pentru acest an dar iată că încă o veste bună vine ca urmare evaluării proiectului pe trasee cicloturistice – piste de bicicletă, realizat prin parteneriat între Consiliul Județean Suceava, lider de proiect, împreună cu 20 de primării, CJ Bistrița-Năsăud cu 15 primării și CJ Mureș cu 9 primării. Proiectul a fost depus la finanţare pe PNRR, Componenta 11 – turism și cultură. Bugetul total este de 40,7 milioane de euro fără TVA”, a spus președintele CJ Suceava.
Consiliile județene din țară au depus la Ministerul Dezvoltării proiecte pentru amenajarea a 6.556 de kilometri de trasee cicloturistice, finanțate prin PNRR. Ministerul Dezvoltării a anunțat joi că a finalizat etapa de evaluare a cererilor de finanțare depuse de Consiliile Județene pentru amenajarea de trasee cicloturistice, finanțate prin PNRR. Ministerul va finanța construcția traseelor cicloturistice care leagă localități din cel puțin trei județe și care facilitează turismul prietenos cu mediul și un stil de viață sănătos.
Au fost depuse 10 cereri de finanțare, toate eligibile, pentru amenajarea a 6.556 km trasee cicloturistice, în valoare totală de 643.635.300 de euro. Bugetul total aferent acestei componente este de 197,5 milioane de euro pentru amenajarea a aproximativ 2.394 km de trasee. La acestea, se adaugă traseele cicloturistice construite pe digurile cursurilor de apă, administrate de Administrația Națională „Apele Române”, pentru care sunt alocate alte 50 milioane de euro. La această categorie au fost depuse 7 proiecte, care urmează să fie evaluate și anunțate de Ministerul Dezvoltării.
Traseele cicloturistice vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale, susțin reprezentanții ministerului.