În data de 05.12.2023, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Ordinul Ministrului Sănătății nr. 4128/05.12.2023 privind declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei.
DSP Suceava va aplica măsurile de limitare a răspândirii epidemiei de rujeolă conform specificațiilor din anexa Ordinului nr. 4128/05.12.2023.
La nivelul județului Suceava, în anul 2023, s-au înregistrat 9 cazuri suspecte de rujeolă, din care doar unul s-a confirmat.
În ceea ce priveste acoperirea vaccinală la nivelul județului Suceava, în luna august, acoperirea vaccinală cu prima doză (la vârsta de 12 luni) era de 59,7%, iar cu două doze ( la 5 ani) a fost de 50,8%.
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic, respectiv 5791 de doze. În teritoriu, la medicii de familie sunt 3489 de doze de vaccin.
Recomandări – urmare a declarării epidemiei de rujeolă pe teritoriul României
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluţie severă, provocată de virusul rujeolic. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi.
Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic includ erupția cutanată, tusea, secrețiile nazale, ochii iritați sau febra. Tipic pentru rujeolă este apariția semnului Koplik (mici pete albicioase avand un centru gri-albastrui care apar pe mucoasa obrajilor in dreptul molarilor. Infecția cu acest virus poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.
Tratamentul este simptomatic si suportiv, cu scopul de a preveni complicatiile si cuprinde repaos la pat pe durata evolutiei simptomatologiei, hidratare corespunzatoare pentru prevenirea dezechilibrelor hidro electrolitice si administarea de antialgice si antitermice pentru ameliorarea disconfortului algic cauzat de sindromul febril.
La apariţia unui caz de rujeolă se iau măsuri pentru a preveni răspândirea bolii, cum ar fi: izolarea bolnavului și a contacților acestuia, respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor, aerisirea repetată a camerei bolnavului, dar și vaccinarea contacţilor neprotejaţi.
Cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea. Oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.
Vaccinului ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. Însă, în circumstanţe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.
Profilaxia post-expunere (pentru contacții unui caz confirmat) trebuie realizată în primele 72 ore de la contactul cu o persoană infectată.
– copiii cu vârste sub 1 an vor primi o doza de vaccin RRO începând cu vârsta de 7 luni, acești copii urmând să fie vaccinați conform calendarului, începând cu vârsta de 12 luni;
– copiii cu vârste între 1-13 ani vor fi vaccinați cu doua doze, în conformitate cu schema de vaccinare și ținând cont de antecedentele vaccinale;
– persoanelor din grupa de vârstă 14-25 ani se recomandă 1-2 doze de vaccin, la interval de 1 luna; cea de-a doua doză va fi administrată numai dacă situația epidemiologică o impune (riscul de infecție se menține). Înaintea vaccinării trebuie luată în considerare posibilitatea stării de graviditate.
– persoanele din grupa de vârstă 26-40 ani, nevaccinate, fără evidența anticorpilor antirujeolici/ antirubeolici, trebuie să primească o doză de vaccin trivalent, cu precauțiile necesare în cazul unei posibile sarcini.
Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor. Recomandăm și încurajăm parinții să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor lor conform calendarului național de vaccinare, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea ROR se face prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită.