Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că se lucrează la un proiect cu privire la combaterea consumului de droguri în şcoli

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, marți, că se lucrează la un proiect cu privire la combaterea consumului de droguri în şcoli. Acest proiect va cuprinde mai multe măsuri, inclusiv posibilitatea de a se efectua teste pentru droguri, însă numai cu consimţământul părinţilor. De asemenea, se vor lua măsuri pentru furnizarea de consiliere psihologică specializată, atât pentru copiii consumatori de droguri, cât şi pentru familiile acestora.

Proiectul va fi prezentat Guvernului după finalizare. Ministrul social-democrat a subliniat că, în prezent, există doar două spitale de psihiatrie pentru copii care se ocupă de controlul adicţiei, în timp ce sunt alte 11 sunt pentru adulţi. În acest context, se intenţionează dezvoltarea unei reţele regionale de centre similare, conform declaraţiilor ministrului PSD.

„Problema consumului de droguri afectează şi adulţii, nu trebuie să uităm acest lucru, dar sensibilitatea publică este mult mai mare dacă vorbim de copii şi e de altă parte şi soluţiile trebuie să facă parte dintr-un pachet. Testarea fără nicio altă măsură ulterioară nu are niciun impact, rămâne doar o temă de dezbatere. Lucrăm la un proiect pe care să îl prezentăm în Guvern, lucrăm cu persoane specializate din domeniul adicţiei. Dincolo de posibilitatea testării, care trebuie urmată de multe alte măsuri. Una dintre măsuri e legată de consilierea psihologică de către o persoană specializată, iar beneficiari să fie copilul, familia sau şi copilul şi familia împreună”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a mai explicat că este avută în vedere dezvoltarea unei reţele regionale de centre pentru copii cu aceste adicţii.

„Apoi, e nevoie de centre în care putem să tratăm faza acută a intoxicaţiei cu droguri. Tratamentul de durată al adicţiei – sunt situaţii în care lucrurile necesită luni sau chiar ani. În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicţiei, pentru copii sunt două. Vrem să dezvoltăm o reţea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. De foarte multe ori părinţii au reticenţă faţă de aceste centre, pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie şi nu trebuie să fie aşa. Sunt şi centre private, o să îi invităm pe toţi la discuţii, pentru ca bunele lor practici să le implementăm şi în sectorul public. Trebuie centre pe termen lung”, a mai spus Rafila.

El a mai precizat că în câteva săptămâni va fi finalizat un plan concret cu măsuri şi a subliniat că este important ca aceste centre să fie scoase din sfera spitalelor de psihiatrie, pentru a nu exista un risc al stigmatizării persoanelor care accesează acest tip de servicii.

Ministrul Rafila a mai punctat că este esenţială introducerea cât mai rapidă a educaţiei pentru sănătate cu „modele despre explicarea riscului asociat consumului de alcool, tutun, droguri”.

Ministrul Sănătăţii a declarat luni, referitor la faptul că preşedintele Klaus Iohannis vrea să introducă subiectul consumului drogurilor în şcoli într-o şedinţă CSAT, că el va participa cu tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea unui program care să aibă o componentă medicală foarte serioasă. Rafila a adăugat că testarea trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor, nu un instrument de coerciţie. Întrebat dacă e luată în calcul varianta ca testările să fie făcute de căte medicii de familie, Rafila a precizat că nu a fost discutat acest aspect.

Raport ANA

Raport anual al Agenţei Naţionale Antidrog (ANA) privind situaţia drogurilor în România (cu date din anul anterior, 2022), prezentat publicului în martie 2023, arată „cele mai recente date şi informaţii legate de consumul şi traficul de droguri în România, fiind evidenţiate tendinţele de evoluţie înregistrate de ţara noastră, atât pe linia prevenirii consumului de droguri, cât şi pe cea a combaterii traficului de droguri, precum şi măsurile adoptate de instituţiile publice faţă de problematica drogurilor. Raportulo arată că cea mai amre rată de consum se observă în rândul populației tinere (15-34 de ani), cu cea mai mică vârstă de debut la 13 ani.

„Principalele droguri consumate în România – 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară”, arată sursa citată, potrivit psnews.ro.