Ministrul de externe, la Câmpulung Moldovenesc: „Frumusețile și obiceiurile bucovinene nu se opresc la granițele acestei regiuni”

Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, a vizitat duminică, 23 iulie, municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde a luat parte la Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Alături de oficialul statului au fost președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, deputații Angelica Fădor și Bogdan Gheorghiu, senatorul Daniel Cadariu, vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, dar și edilii localităților stațiuni turistice din județul nostru.

Ministrul Afacerilor Externe, împreună cu șeful administrației județene sucevene și cu mai mulți primari din județ, au vozitat  platoul masivului Rarău, parcurgând drumul prin Izvorul Alb și Transrarăul, iar ulterior au făcut o vizită și la  Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc.

După ce au vizitat obiectivele turistice, aceștia au poposit pe Platoul Central al municipiului Câmpulung Moldovenesc, acolo unde au urmărit spectacolele din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” și au vizitat standurile de prezentare ale stațiunilor turistice de interes local și național.

„«Întâlniri Bucovinene», un eveniment ajuns la a 34-a ediție, a reunit bucovineni de pretutindeni, pentru că Bucovina e o stare de spirit. Târgul de Turism de la Câmpulung Moldovenesc a reunit standuri din toate stațiunile turistice din județul Suceava, respectiv din cele 25 de localități care au această titulatură”, a spus Gheorghe Flutur, pe scena din centrul Câmpulungului.

La rândul său,  Luminița Odobescu a spus că  îi face o deosebită plăcere să fie prezentă în municipiul de la poalele Rarăului și i-a felicitat pe organizatorii acestui festival important ce a devenit o tradiție.

„Suntem înconjurați de bogăția culturală și istorică a Bucovinei, o regiune care și-a păstrat cu mândrie tradițiile și rădăcinile. Acest festival devenit el însăți o frumoasă tradiție ne oferă posibilitatea unei călătorii în timp. Vrem să învățăm de la înaintașii noștri, să prețuim tradițiile și să le aducem mai departe pentru ca urmașii, copiii noștri să le poată cunoaște și să le aprecieze la rândul lor. Fiecare costum popular, broderie sau motiv tradițional poartă în firele sale această moștenire culturală. Fiecare dans, fiecare linie melodică transmite pasiunea înaintașilor noștri. Acest festival este o punte între generații, o modalitate de a celebra împreună moștenirea culturală bucovineană și de a ne încărca inimile cu bucurie. Tabloul acestui festival nu poate fi complet fără a evoca gastronomia bucovineană care cu preparatele sale autentice este o reflectare a generozității pământului și a ospitalității oamenilor de aici. Dar frumusețile și obiceiurile bucovinene nu se opresc la granițele acestei regiuni. În toate colțurile lumii, și pot să confirm acest lucru ca ministru de externe, ca fost ambasador al României, toate aceste tradiții continuă să trăiască într-un mod autentic și constituie locul unde valorile acestei regiuni sunt păstrate și transmise mai departe”, a spus ministrul Luminița Odobescu, care a adăugat că: „Este un bun prilej pentru mine să vă asigur de toată deschiderea ministerului de a sprijini, promova și încuraja prin intermediul acțiunilor de diplomație publică și culturală evenimentele și inițiativele care promovează patrimoniul nostru cultural”.

De cealaltă parte, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a subliniat importanța participării ministrului de externe la promovarea stațiunilor turistice din județul nostru, precizând că prezența acesteia în Bucovina este onorantă. 
„Doamna ministru a spus că politica externă nu o face numai guvernul, ci și autoritățile locale și am discutat concret despre modalitatea autorităților locale din România în sprijinrea autorităților locale din Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană. Doamna ministru a mulțumit autorităților locale din județul Suceava pentru implicarea în sprijinirea Ucrainei de cand a început războiul precum sprijinirea autorităților locale din Moldova în această perioadă grea pe care o traversează. Am stabilit să colaborăm mai strâns cu ministerul de externe în acțiunile pe care le inițiem în acest sens”, a spus primarul Ion Lungu.
Și edilul de la Vatra Dornei, Ilie Boncheș, le-a vorbit celor prezenți, subliniind că este încântat că Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” ia amploare de la an la an și „ne unește tot mai mult”.
„Puterea bucovinenilor este reprezentată de faptul că suntem uniți, ospitalieri și bogați în toate”, a spus Ilie Boncheș.
La rândul său, primarul comunei Sucevița, Dorin Pînzar, localitate – Stațiune Turistică de Interes Național, a spus că promovarea făcută la Câmpulung Moldovenesc este binevenită și foarte importantă pentru Bucovina.
Fostul ministru al Antreprenoriatului și Turismului, senatorul sucevean Daniel Cadariu, a precizat că evenimentul de la Câmpulung Moldovenesc reprezintă un vis împlinit, pentru care toate forțele județului nostru, în frunte cu președintele Gheorghe Flutur, au luptat încă de acum 15 ani. 
„Mă bucură că, noi, cei de aici din Bucovina, din momentul în care am reușit să creez cadrul legal pentru aceste asocieri din turism, ne-am mișcat cel mai bine, primul OMD înființat în țară fiind Suceava – Orașul Cetății de Scaun, iar prima Organizație regională a fost OMD Bucovina”, a spus Daniel Cadariu.
Și fostul ministru al Culturii, deputatul sucevean Bogdan Gheorghiu,  a fost prezent la Câmpulung Moldovenesc. El l-a felicitat pe edilul de la Câmpulung Moldovenesc pentru succesul Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, dar și pentru modul în care municipiul de la poalele Rarăului s-a dezvoltat în ultimii ani.
„Câmpulungul este dovada clară că administrațiile locale liberale sunt eficiente”, a punctat Bogdan Gheorghiu.